“Listov psaltir” u Banskom dvoru

Srna
“Listov psaltir” u Banskom dvoru

BANjALUKA - U Koncertnoj dvorani Banskog dvora pijanista Arsen Čarkić večeras je održao koncert pod nazivom “Listov psaltir” povodom 210 godina od rođenja jednog od najvećih kompozitora i pijanista u istoriji - Franca Lista.

Program koncerta je obuhvatitio tri krucijalna djela Listovog ogromnog stvaralačkog opusa, otvarajući resital sa kompozicijom kojom je List počinjao skoro svaki svoj koncert - transkripcijom Bahovog Preludiuma i Fuge u a-molu za orgulje.

Nakon uvodne Pasije za klavir/orgulje, program je nastavljen sa dva djela koja su nastala u prelomnoj tački njegovog života - Balada u h-molu i Sonata u h-molu.

List je bio jedna od onih muzičkih ličnosti nakon kojih više ništa nije bilo isto. Listomanija u 19. vijeku je podrazumijevala veliku histeriju pred njegove koncerte. Frenetični vrisak žena iz prvih redova. Franc List je bio pop zvijezda 19. vijeka.

List se za za vrlo kratko vrijeme nametnuo kao vjerovatno najvirtuozniji instrumentalista nakon Paganinija, a u svojoj zreloj stvaralačkoj fazi donosi veoma širok harmonski jezik, nove forme izraza i novi tretman strukture muzičkog djela.

Otvorio je i nove puteve za sve one koji su došli nakon njega. Za razliku od današnjih pop zvijeda, silni novac je usmjerio u humanitarne akcije. Sve što je radio, bilo je čisto čovjekoljublje, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana