“Кустендорф класик” врхунски приказ стваралаштва

Данко Кузмановић
“Кустендорф класик” врхунски приказ стваралаштва

Дрвенград - Концертом Симфонијског оркестра “Кустендорф” и руског виолисте Јурија Башмета, под диригентском палицом Србољуба Динића, у Дрвенграду је и званично отворен 7. Фестивал руске музике “Кустендорф класик”, а умјетници су концерт посветили рођендану великог српског научника Николе Тесле.

На овогодишњем фестивалу публици ће се представити 50 младих  умјетника, који ће се такмичити за три награде.

Башмет је објаснио да ће искуство које млади стекну на фестивалима попут “Кустенодрф класика” бити врло важно за њих.

- Сећаће се целог живота ових тренутака. Наравно сви они су другачији, али је важно да увиде где су у односу на друге своје колеге, своју перспективу. Њихово образовање зависи и од родитеља и од педагога, али искуство из Дрвенграда може бити попут шибице која ће запалити ватру у њима јер овде је све чисто и искрено - казао је Башмет.

Фестивал су отворили члан Управног одбора “Гаспром њефта”  Александар Дибаљ и редитељ Емир Кустурица.

Дибаљ је указао на универзалност музике и оцијенио стваралаштво и умјетност као врхунску манифестацију човековог интелекта.

- Музика је врхунска манифестација стваралаштва, а овај концерт је посвећен српском генију Николи Тесли, чији је рођендан обиљежен - закључио је Дибаљ.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је цитирао Нови завјет рекавши “Не може се сакрити град који лежи на брду, нити се светло пали и ставља под мерицу, већ се ставља на свећњак да осветљава целу кућу”.

- Емир Кустурица је направио свој и наш град на брду и тај град културе широм Србије сија јарким светлом, својим и сјајем талента и надахнућа уметника који долазе из целог света. Руска музика и култура су вековима слали своје еликсире у све правце света, али свој допринос дају и српска и остале словенске културе и управо због тога су “Кустендорф” и Мећавник значајни и за Србију и за Русију и за читав свет - нагласио је Вукосављевић.

Он је примијетио да су се “сиви облаци неправде и искључивости наднели над светом” и нагласио да је “култура једно од најзначајнијих оружја против тога”.

Затварање

Фестивал ће вечерас затворити концерт виолончелисте Нарека Хакназарјана, народног умјетника из Јерменије, виолинисте Хачатура Алмазјана и баритона Ефима Заваљног, као и Крагујевачког певачког друштва у пратњи Јужносахалинског симфонијског оркестра под диригентском палицом Тиграна Хакназарјана.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана