“Kustendorf klasik” vrhunski prikaz stvaralaštva

Danko Kuzmanović
“Kustendorf klasik” vrhunski prikaz stvaralaštva

Drvengrad - Koncertom Simfonijskog orkestra “Kustendorf” i ruskog violiste Jurija Bašmeta, pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića, u Drvengradu je i zvanično otvoren 7. Festival ruske muzike “Kustendorf klasik”, a umjetnici su koncert posvetili rođendanu velikog srpskog naučnika Nikole Tesle.

Na ovogodišnjem festivalu publici će se predstaviti 50 mladih  umjetnika, koji će se takmičiti za tri nagrade.

Bašmet je objasnio da će iskustvo koje mladi steknu na festivalima poput “Kustenodrf klasika” biti vrlo važno za njih.

- Sećaće se celog života ovih trenutaka. Naravno svi oni su drugačiji, ali je važno da uvide gde su u odnosu na druge svoje kolege, svoju perspektivu. Njihovo obrazovanje zavisi i od roditelja i od pedagoga, ali iskustvo iz Drvengrada može biti poput šibice koja će zapaliti vatru u njima jer ovde je sve čisto i iskreno - kazao je Bašmet.

Festival su otvorili član Upravnog odbora “Gasprom njefta”  Aleksandar Dibalj i reditelj Emir Kusturica.

Dibalj je ukazao na univerzalnost muzike i ocijenio stvaralaštvo i umjetnost kao vrhunsku manifestaciju čovekovog intelekta.

- Muzika je vrhunska manifestacija stvaralaštva, a ovaj koncert je posvećen srpskom geniju Nikoli Tesli, čiji je rođendan obilježen - zaključio je Dibalj.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je citirao Novi zavjet rekavši “Ne može se sakriti grad koji leži na brdu, niti se svetlo pali i stavlja pod mericu, već se stavlja na svećnjak da osvetljava celu kuću”.

- Emir Kusturica je napravio svoj i naš grad na brdu i taj grad kulture širom Srbije sija jarkim svetlom, svojim i sjajem talenta i nadahnuća umetnika koji dolaze iz celog sveta. Ruska muzika i kultura su vekovima slali svoje eliksire u sve pravce sveta, ali svoj doprinos daju i srpska i ostale slovenske kulture i upravo zbog toga su “Kustendorf” i Mećavnik značajni i za Srbiju i za Rusiju i za čitav svet - naglasio je Vukosavljević.

On je primijetio da su se “sivi oblaci nepravde i isključivosti nadneli nad svetom” i naglasio da je “kultura jedno od najznačajnijih oružja protiv toga”.

Zatvaranje

Festival će večeras zatvoriti koncert violončeliste Nareka Haknazarjana, narodnog umjetnika iz Jermenije, violiniste Hačatura Almazjana i baritona Efima Zavaljnog, kao i Kragujevačkog pevačkog društva u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana