Концерт Mеђународне тамбурашке филхармоније са 230 чланова

Срна
Foto: Илустрација

НОВИ САД- На овогодишњем "Тамбурица фесту" први пут у његовој историји наступиће Међународна тамбурашка филхармонија са више од 230 врхунских мајстора "пера и жице" из 15 земаља свијета.

Служба највећег тамбурашког фестивала у свијету саопштила је данас да ће то бити више од спектакла, с обзиром на чињеницу да се нико на планетарном нивоу није усудио да уприличи грандиозни концерт тамбураша тог обима.

Директора "Тамбурица феста Јован Пејчић каже да ће ово бити наступ "свјетске репрезентације тамбураша за историју".

"Реч је о посебном пројекту као саставном делу програмског лука Европске престонице културе - Нови Сад 2022 у организацији Светске тамбурашке асоцијације", истакао је Пејчић.

Филхармонијом ће дириговати Грегор Загорц из Словеније, Синиша Леополд из Хрватске, а као диригент домаћин појавиће се Зоран Мулић.

Међу солистима ће бити Матија Заната, чувени италијански тенор, миљеница домаће публике, Калиопи Букле из Сјеверне Македоније, Данијела Веселиновић на труби, као и Бранко Бако Јовановић, најбољи инструменталиста свијета на бас приму.

Поштоваоци истинских музичких вриједности имаће прилику да уживају у јединственом тамбурашком извођењу италијанских канцона, арија са Иберијског полуострва, као и домаћег Чочешког кола из опере "Коштана".

Публика ће, такође, моћи да осјети и чује како на тамбурици звучи "Болеро" Мориса Равела, "Игра сабљама" Арама Хачатурјана, "На лепом, плавом Дунаву" Јохана Штрауса, "Севиљски берберин" Ђоакина Росинија и незаборавна дјела Петра Коњовића.

Пројекат Међународне тамбурашке филхармоније, како тврде организатори, има одрживост и намјера је, да се формат невиђеног спектакла реализује у наредном периоду у свих 15 земаља одакле долазе њени музичари.

"Тамбурица фест 2022", 15. по реду, биће одржан од 18. до 21. августа у центру Новог Сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана