Koncert Međunarodne tamburaške filharmonije sa 230 članova

Srna
Foto: Ilustracija

NOVI SAD- Na ovogodišnjem "Tamburica festu" prvi put u njegovoj istoriji nastupiće Međunarodna tamburaška filharmonija sa više od 230 vrhunskih majstora "pera i žice" iz 15 zemalja svijeta.

Služba najvećeg tamburaškog festivala u svijetu saopštila je danas da će to biti više od spektakla, s obzirom na činjenicu da se niko na planetarnom nivou nije usudio da upriliči grandiozni koncert tamburaša tog obima.

Direktora "Tamburica festa Jovan Pejčić kaže da će ovo biti nastup "svjetske reprezentacije tamburaša za istoriju".

"Reč je o posebnom projektu kao sastavnom delu programskog luka Evropske prestonice kulture - Novi Sad 2022 u organizaciji Svetske tamburaške asocijacije", istakao je Pejčić.

Filharmonijom će dirigovati Gregor Zagorc iz Slovenije, Siniša Leopold iz Hrvatske, a kao dirigent domaćin pojaviće se Zoran Mulić.

Među solistima će biti Matija Zanata, čuveni italijanski tenor, miljenica domaće publike, Kaliopi Bukle iz Sjeverne Makedonije, Danijela Veselinović na trubi, kao i Branko Bako Jovanović, najbolji instrumentalista svijeta na bas primu.

Poštovaoci istinskih muzičkih vrijednosti imaće priliku da uživaju u jedinstvenom tamburaškom izvođenju italijanskih kancona, arija sa Iberijskog poluostrva, kao i domaćeg Čočeškog kola iz opere "Koštana".

Publika će, takođe, moći da osjeti i čuje kako na tamburici zvuči "Bolero" Morisa Ravela, "Igra sabljama" Arama Hačaturjana, "Na lepom, plavom Dunavu" Johana Štrausa, "Seviljski berberin" Đoakina Rosinija i nezaboravna djela Petra Konjovića.

Projekat Međunarodne tamburaške filharmonije, kako tvrde organizatori, ima održivost i namjera je, da se format neviđenog spektakla realizuje u narednom periodu u svih 15 zemalja odakle dolaze njeni muzičari.

"Tamburica fest 2022", 15. po redu, biće održan od 18. do 21. avgusta u centru Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana