Концерт гудачког квартета “Henschel quartet” на радост публике

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Иако су многе мјере превенције вируса корона попустиле, бројне институције и установе културе још нису почеле да раде, те и даље за своју вјерну публику одржавају онлајн комуникацију.

Бански двор Културни центар већ неко вријеме на свом званичном “Јутјуб” каналу емитује концерте врхунских музичара који су наступали у овој установи. Наредни концерт који ће бити емитован је наступ гудачког квартета “Henschel quartet” из Њемачке у чијем наступу је бањалучка публика имала прилику да ужива на прошлогодишњем фестивалу “Јесења соната”.

Концерт ће бити емитован у уторак од 20 часова на званичном “Јутјуб” каналу Банског двора.

- Са посебним поносом желимо најавити премијерно емитовање концерта једног од најбољих гудачких квартета данашњице који је на величанствен начин отворио прошлогодишњи 2. Интернационални музички фестивал “Јесења соната”. Имајући у виду велико интересовање публике за овај концерт ово је уједно и прилика да сви они који нису успјели доћи до фестивалске улазнице погледају наступ овог реномираног њемачког састава - рекао је директор Банског двора.

У протеклом периоду, Бански двор емитовао је наступе Васила Хаџиманова и Бојана Зулфикарпаишића, Мјешовитог хора “Цастратоница” из Бањалуке, концерт пијанисте Кемала Гекића, италијанске пијанисткиње Елизе Томелини и других.

- Са жељом да настави  квалитетну комуникацију са својом публиком и за вријеме трајања ванредних мјера у вези са сузбијањем ширења вируса корона, Бански двор започео је серију онлајн емитовања концерата значајних домаћих, регионалних и свјетских умјетника који су у протеклом периоду наступили у фестивалским и другим програмима наше установе - навели су из Банског двора и додали да је и овај концерт само један допринос планираној серији емитовања концерата значајних регионалних и свјетских умјетника, али и да су сви концерти снимљени у складу с највишим телевизијским нормама.         

Овај свјетски познати и признати квартет тренутно чине Криштоф Хеншел (прва виолина), Евгенија Епштајн (друга виолина), Моника Хеншел (виола) и Матијас Бајер Карлшој (виолончело).

- Квартет је прошле године обиљежио јубилеј – 25 година постојања. У својој богатој каријери састав је освојио бројне награде на престижним међународним такмичењима у Евијану, Банфу, Салцбургу, као и  прву награду и златну медаљу на чувеном Међународном такмичењу камерне музике у Осаки. Успјешни дебији у свјетским музичким престоницама, укључујући хваљени Би-Би-Сијев пренос уживо, када су наступили као замјена за гудачки квартет “Јуиллиард Стринг Љуартет”, одвели су их у сам врх међународне камерне музике - додају из Банског двора.

Сви до сада емитовани концерти доступни су на “Јутјуб” каналу ове установе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана