Koncert gudačkog kvarteta “Henschel quartet” na radost publike

Milanka Mitrić
Foto: B. Brezo

BANjALUKA - Iako su mnoge mjere prevencije virusa korona popustile, brojne institucije i ustanove kulture još nisu počele da rade, te i dalje za svoju vjernu publiku održavaju onlajn komunikaciju.

Banski dvor Kulturni centar već neko vrijeme na svom zvaničnom “Jutjub” kanalu emituje koncerte vrhunskih muzičara koji su nastupali u ovoj ustanovi. Naredni koncert koji će biti emitovan je nastup gudačkog kvarteta “Henschel quartet” iz Njemačke u čijem nastupu je banjalučka publika imala priliku da uživa na prošlogodišnjem festivalu “Jesenja sonata”.

Koncert će biti emitovan u utorak od 20 časova na zvaničnom “Jutjub” kanalu Banskog dvora.

- Sa posebnim ponosom želimo najaviti premijerno emitovanje koncerta jednog od najboljih gudačkih kvarteta današnjice koji je na veličanstven način otvorio prošlogodišnji 2. Internacionalni muzički festival “Jesenja sonata”. Imajući u vidu veliko interesovanje publike za ovaj koncert ovo je ujedno i prilika da svi oni koji nisu uspjeli doći do festivalske ulaznice pogledaju nastup ovog renomiranog njemačkog sastava - rekao je direktor Banskog dvora.

U proteklom periodu, Banski dvor emitovao je nastupe Vasila Hadžimanova i Bojana Zulfikarpaišića, Mješovitog hora “Castratonica” iz Banjaluke, koncert pijaniste Kemala Gekića, italijanske pijanistkinje Elize Tomelini i drugih.

- Sa željom da nastavi  kvalitetnu komunikaciju sa svojom publikom i za vrijeme trajanja vanrednih mjera u vezi sa suzbijanjem širenja virusa korona, Banski dvor započeo je seriju onlajn emitovanja koncerata značajnih domaćih, regionalnih i svjetskih umjetnika koji su u proteklom periodu nastupili u festivalskim i drugim programima naše ustanove - naveli su iz Banskog dvora i dodali da je i ovaj koncert samo jedan doprinos planiranoj seriji emitovanja koncerata značajnih regionalnih i svjetskih umjetnika, ali i da su svi koncerti snimljeni u skladu s najvišim televizijskim normama.         

Ovaj svjetski poznati i priznati kvartet trenutno čine Krištof Henšel (prva violina), Evgenija Epštajn (druga violina), Monika Henšel (viola) i Matijas Bajer Karlšoj (violončelo).

- Kvartet je prošle godine obilježio jubilej – 25 godina postojanja. U svojoj bogatoj karijeri sastav je osvojio brojne nagrade na prestižnim međunarodnim takmičenjima u Evijanu, Banfu, Salcburgu, kao i  prvu nagradu i zlatnu medalju na čuvenom Međunarodnom takmičenju kamerne muzike u Osaki. Uspješni debiji u svjetskim muzičkim prestonicama, uključujući hvaljeni Bi-Bi-Sijev prenos uživo, kada su nastupili kao zamjena za gudački kvartet “Juilliard String Ljuartet”, odveli su ih u sam vrh međunarodne kamerne muzike - dodaju iz Banskog dvora.

Svi do sada emitovani koncerti dostupni su na “Jutjub” kanalu ove ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana