Глас “Јединства” стиже до Русије

Миланка Митрић
Глас “Јединства” стиже до Русије

БАЊАЛУКА - Српско пјевачко друштво “Јединство” деценијама његује духовност и културу под окриљем Српске православне цркве, а из године у годину своју музику шире, како у градовима Српске, тако и у другим европским градовима.

Иако је период иза нас био ограничавајући за многе догађаје, што се посебно одразило на саставе који музику изводе уживо, хорски ансамбли “Јединства” су, према ријечима диригента Немање Савића, у том периоду радили у мањем обиму и у складу с препорукама, а сада се враћају редовнијим активностима у пуном саставу.

Због повољније епидемиолошке ситуације и мјера, одржали су неколико наступа у протеклом периоду. Осим у Храму Христа Спаситеља гдје недјељом и празницима наступају, хор је наступио у Дервенти, те у храму Лазарица у бањалучком насељу Лазарево. Савић се у разговору за “Глас Српске” осврнуо на протекли период рада хора те на активности и гостовања које планирају да реализују током ове године.

- У Лазарици смо имали цјеловечерњи концерт духовне музике. То је био извод из дијела репертоара који ће хор представити у Русији у Нижњем и Москви. Концерти су прошли запажено, уз присуство бројне публике – изјавио је Савић.

Он је додао да, што се планова тиче, тренутно завршавају снимање спотова патриотских композиција, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске. Пјесме су раније снимљене, а видео-записе су снимили ове седмице.

- Видео-спотови ће бити представљени поводом обиљежавања 30. годишњице Републике Српске. То су ауторска дјела моја, међу којима су композиције “Слобода” (написана на текст Петра Кочића), “Живјела Републико Српска”, “За вјечност се роди” и једна пјесма о Бањалуци. Наш пјесник Ранко Павловић је раније написао један сјетни текст о крају и Бањалуци, а то је композиција које ће наћи своју публику, сасвим сигурно - нагласио је Савић.

Савић додаје да данас путују у Русију, гдје ће током ове и идуће седмице наступити у Нижњем Новгороду и Москви.

- Тамо ћемо наступити у Нижњем Новгороду, представићемо се неколико пута публици у оквиру свечаности посвећених 800. годишњици те области. Имаћемо доста прилика да посјетимо и културне знаменитости ове области и града, међу којима је Дивјево. То је чувени манастир у близини града и ту ћемо имати краћи наступ, који је пресјек духовног и свјетовног програма, у којем ће се наћи композиције руских и српских аутора. У Првомајском, недалеко од Новгорода, 3. јула представићемо се цјеловечерњим програмом, на којем ће се наћи умјетничка дјела, али и фолклорне композиције са којима ћемо представити музичку традицију наше средине. 4. јула у храму Александра Невског имаћемо прилику да са домаћинима учествујемо на литургији. Тог истог дана у чувеној концертној сали “Јупитер”, представићемо се изводом наших композиција. Један дио ће бити духовни, али представићемо и наш фолклорни програм - навео је Савић и додао да ће 5. јула у Москви одржати концерт у храму Христа Спаситеља, што ће бити посебан доживљај.

Савић је додао и то да ће манифестација Међународни хорски фестивал “Бањалучки хорски сусрети” у октобру бити одржана у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана