Glas “Jedinstva” stiže do Rusije

Milanka Mitrić
Glas “Jedinstva” stiže do Rusije

BANjALUKA - Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” decenijama njeguje duhovnost i kulturu pod okriljem Srpske pravoslavne crkve, a iz godine u godinu svoju muziku šire, kako u gradovima Srpske, tako i u drugim evropskim gradovima.

Iako je period iza nas bio ograničavajući za mnoge događaje, što se posebno odrazilo na sastave koji muziku izvode uživo, horski ansambli “Jedinstva” su, prema riječima dirigenta Nemanje Savića, u tom periodu radili u manjem obimu i u skladu s preporukama, a sada se vraćaju redovnijim aktivnostima u punom sastavu.

Zbog povoljnije epidemiološke situacije i mjera, održali su nekoliko nastupa u proteklom periodu. Osim u Hramu Hrista Spasitelja gdje nedjeljom i praznicima nastupaju, hor je nastupio u Derventi, te u hramu Lazarica u banjalučkom naselju Lazarevo. Savić se u razgovoru za “Glas Srpske” osvrnuo na protekli period rada hora te na aktivnosti i gostovanja koje planiraju da realizuju tokom ove godine.

- U Lazarici smo imali cjelovečernji koncert duhovne muzike. To je bio izvod iz dijela repertoara koji će hor predstaviti u Rusiji u Nižnjem i Moskvi. Koncerti su prošli zapaženo, uz prisustvo brojne publike – izjavio je Savić.

On je dodao da, što se planova tiče, trenutno završavaju snimanje spotova patriotskih kompozicija, u saradnji sa Radio-televizijom Republike Srpske. Pjesme su ranije snimljene, a video-zapise su snimili ove sedmice.

- Video-spotovi će biti predstavljeni povodom obilježavanja 30. godišnjice Republike Srpske. To su autorska djela moja, među kojima su kompozicije “Sloboda” (napisana na tekst Petra Kočića), “Živjela Republiko Srpska”, “Za vječnost se rodi” i jedna pjesma o Banjaluci. Naš pjesnik Ranko Pavlović je ranije napisao jedan sjetni tekst o kraju i Banjaluci, a to je kompozicija koje će naći svoju publiku, sasvim sigurno - naglasio je Savić.

Savić dodaje da danas putuju u Rusiju, gdje će tokom ove i iduće sedmice nastupiti u Nižnjem Novgorodu i Moskvi.

- Tamo ćemo nastupiti u Nižnjem Novgorodu, predstavićemo se nekoliko puta publici u okviru svečanosti posvećenih 800. godišnjici te oblasti. Imaćemo dosta prilika da posjetimo i kulturne znamenitosti ove oblasti i grada, među kojima je Divjevo. To je čuveni manastir u blizini grada i tu ćemo imati kraći nastup, koji je presjek duhovnog i svjetovnog programa, u kojem će se naći kompozicije ruskih i srpskih autora. U Prvomajskom, nedaleko od Novgoroda, 3. jula predstavićemo se cjelovečernjim programom, na kojem će se naći umjetnička djela, ali i folklorne kompozicije sa kojima ćemo predstaviti muzičku tradiciju naše sredine. 4. jula u hramu Aleksandra Nevskog imaćemo priliku da sa domaćinima učestvujemo na liturgiji. Tog istog dana u čuvenoj koncertnoj sali “Jupiter”, predstavićemo se izvodom naših kompozicija. Jedan dio će biti duhovni, ali predstavićemo i naš folklorni program - naveo je Savić i dodao da će 5. jula u Moskvi održati koncert u hramu Hrista Spasitelja, što će biti poseban doživljaj.

Savić je dodao i to da će manifestacija Međunarodni horski festival “Banjalučki horski susreti” u oktobru biti održana u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana