Филмске теме и поп музика у оркестарском маниру

Данко Кузмановић
Филмске теме и поп музика у оркестарском маниру

Бањалука - Тактови познатих филмских тема, али и већ класичних поп и рок нумера смјењивали су се на изванредном концерту који је бањалучкој публици приредио омладински оркестар “ОпераПрима” истоимене музичке школе из Трента, из Италије.

Наступ под називом “ImaginAction”, одржан у концертној дворани Банског двора Културног центра, пропраћен је снажним аплаузима одушевљене публике.Омладински оркестар “ОпераПрима” чине ученици различитих узраста, који наступају уз подршку професора на различитим инструментима.

- Оркестар чине ученици школе од 12 до 18 година. Наша музичка школа је у Трентину и то је једна од 13 јавних школа у провинцији. То је приватно јавно партнерство, гдје су практично школе подржане од стране општина у којима се налазе и од провинције Тренто.- казао је директор музичке школе “ОпераПрима” и начелник Одјељења за културу и међународну солидарност града Трента Корадо Бунгаро.

- Обука се односи на читав животни период, значи од три године до 100 година, нема лимита у нашој школи. У овом оркестру свирамо заједно с ученицима. Увијек настојимо да се повучемо у трећи или четврти ред да дамо што више прилика ученицима да се изразе- додао је Бунгаро.

Ансамбл дјелује више од 25 година, током којих је пружио могућност хиљадама младих да одрастају уз музику. Чланови оркестра, млади и одрасли, слиједе пут који има за циљ формирање и јачање појединца у музичком и експресивном смислу.

Жанровски шаролик репертоар овог оркестра публици пружа могућност да ужива у композицијама класичне, популарне, рок и џез музике, кроз оригиналне аранжмане маестра Марчела Бурига, диригента оркестра.

- Диригент оркестра је из Бразила. Он је направио и све аранжмане. Урадили смо много тема из филмова и популарне поп и рок музике, то су неке композиције које мало-помало постају класика - рекао је Бунгаро.

На концерту у Бањалуци оркестар се представио програмом “ImaginAction” у којем се језици класичних и поп нота укрштају са сјајним темама филмске музике и мјузикла, укључујући нумере бендова “Колдплеј”, “Квин” и “Битлси”, али и филмске теме, као што су она из “Немогуће мисије”, “Пирата с Кариба” и “Ноћне море прије Божића”.

Бунгаро је истакао да је концертна дворана Банског двора прелијепа те да је ученицима, али и њему, велика част и задовољство што су имали прилику да свирају овдје.

- За дјецу је ово велико искуство. Веома смо поносни и захвални што смо добили прилику да свирамо у простору као што је Бански двор, који је не само прелијеп него је и акустика натпросјечно добра. Познајем и вашу културу и знамо да смо дошли на право мјесто да покажемо шта знамо - истакао је Бунгаро.

 

Сарадња са Приједором

Ова два концерта у Републици Српској плод су сарадње двије музичке школе “Саво Балабан” и музичке школе “ОпераПрима” у пројекту “Свирајмо заједно” и организацији удружења “Програм - Приједор” из Трента.

Узвратна посјета очекује се у децембру, када би приједорска музичка школа требало да буде једна од пет које ће у Италији заједно свирати неколико концерата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана