Filmske teme i pop muzika u orkestarskom maniru

Danko Kuzmanović
Filmske teme i pop muzika u orkestarskom maniru

Banjaluka - Taktovi poznatih filmskih tema, ali i već klasičnih pop i rok numera smjenjivali su se na izvanrednom koncertu koji je banjalučkoj publici priredio omladinski orkestar “OperaPrima” istoimene muzičke škole iz Trenta, iz Italije.

Nastup pod nazivom “ImaginAction”, održan u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra, propraćen je snažnim aplauzima oduševljene publike.Omladinski orkestar “OperaPrima” čine učenici različitih uzrasta, koji nastupaju uz podršku profesora na različitim instrumentima.

- Orkestar čine učenici škole od 12 do 18 godina. Naša muzička škola je u Trentinu i to je jedna od 13 javnih škola u provinciji. To je privatno javno partnerstvo, gdje su praktično škole podržane od strane opština u kojima se nalaze i od provincije Trento.- kazao je direktor muzičke škole “OperaPrima” i načelnik Odjeljenja za kulturu i međunarodnu solidarnost grada Trenta Korado Bungaro.

- Obuka se odnosi na čitav životni period, znači od tri godine do 100 godina, nema limita u našoj školi. U ovom orkestru sviramo zajedno s učenicima. Uvijek nastojimo da se povučemo u treći ili četvrti red da damo što više prilika učenicima da se izraze- dodao je Bungaro.

Ansambl djeluje više od 25 godina, tokom kojih je pružio mogućnost hiljadama mladih da odrastaju uz muziku. Članovi orkestra, mladi i odrasli, slijede put koji ima za cilj formiranje i jačanje pojedinca u muzičkom i ekspresivnom smislu.

Žanrovski šarolik repertoar ovog orkestra publici pruža mogućnost da uživa u kompozicijama klasične, popularne, rok i džez muzike, kroz originalne aranžmane maestra Marčela Buriga, dirigenta orkestra.

- Dirigent orkestra je iz Brazila. On je napravio i sve aranžmane. Uradili smo mnogo tema iz filmova i popularne pop i rok muzike, to su neke kompozicije koje malo-pomalo postaju klasika - rekao je Bungaro.

Na koncertu u Banjaluci orkestar se predstavio programom “ImaginAction” u kojem se jezici klasičnih i pop nota ukrštaju sa sjajnim temama filmske muzike i mjuzikla, uključujući numere bendova “Koldplej”, “Kvin” i “Bitlsi”, ali i filmske teme, kao što su ona iz “Nemoguće misije”, “Pirata s Kariba” i “Noćne more prije Božića”.

Bungaro je istakao da je koncertna dvorana Banskog dvora prelijepa te da je učenicima, ali i njemu, velika čast i zadovoljstvo što su imali priliku da sviraju ovdje.

- Za djecu je ovo veliko iskustvo. Veoma smo ponosni i zahvalni što smo dobili priliku da sviramo u prostoru kao što je Banski dvor, koji je ne samo prelijep nego je i akustika natprosječno dobra. Poznajem i vašu kulturu i znamo da smo došli na pravo mjesto da pokažemo šta znamo - istakao je Bungaro.

 

Saradnja sa Prijedorom

Ova dva koncerta u Republici Srpskoj plod su saradnje dvije muzičke škole “Savo Balaban” i muzičke škole “OperaPrima” u projektu “Svirajmo zajedno” i organizaciji udruženja “Program - Prijedor” iz Trenta.

Uzvratna posjeta očekuje se u decembru, kada bi prijedorska muzička škola trebalo da bude jedna od pet koje će u Italiji zajedno svirati nekoliko koncerata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana