Џез као универзални језик

Г.С.
Џез као универзални језик

БАЊАЛУКА - Бањалучка публика уживала је у концерту џез квартета свјетски познатог руског саксофонисте Олега Киријева који је одржан у уторак навече у концертној дворани Банског двора.

Поред Олега Киријева, Бањалучанима су се представили и џез музичари: бубњар Урош Стаменковић, контрабасиста Бранко Марковић и пијаниста Милован Пауновић. Они су извели џез стандарде великана попут Бернија Милера, Ерола Гарнера, Џерома Керна и других у аутентичном аранжману Киријева и јединственом извођењу овог квартета.

Након дугогодишњег заједничког музицирања окупио их је пројекат под називом “Jazz Classic”, па су се представили репертоаром који се нашао на компакт диску “Jazz Classic” који је недавно издала музичка кућа “Metropolis Music Company” из Београда.

Олег Киријев је истакао да су извели композиције које су се нашле на првом руско-српском џез албуму у историји.

- “Jazz Classic” већ три седмице је број један на топ-листи руског “Џез радија” који има много слушалаца. Концепт овог концерта је такав да је загарантовано уживање онима који воле добру музику, а реакције публике су показале да их нисмо оставили равнодушним - казао је Киријев и додао да је одушевљен љепотом Бањалуке, те да ће се у град на Врбасу вратити као туриста.

Бранко Марковић, контрабасиста који је 30 година свирао у “Биг бенд” оркестру Радио-телевизије Србије, истакао је да Киријева познаје четири године, те да без обзира на то што је представник друге културе, он свира џез, а то је универзални језик.

Концерт је одржан уз примјену свих прописаних мјера и препорука надлежних органа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана