Džez kao univerzalni jezik

G.S.
Džez kao univerzalni jezik

BANjALUKA - Banjalučka publika uživala je u koncertu džez kvarteta svjetski poznatog ruskog saksofoniste Olega Kirijeva koji je održan u utorak naveče u koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Pored Olega Kirijeva, Banjalučanima su se predstavili i džez muzičari: bubnjar Uroš Stamenković, kontrabasista Branko Marković i pijanista Milovan Paunović. Oni su izveli džez standarde velikana poput Bernija Milera, Erola Garnera, Džeroma Kerna i drugih u autentičnom aranžmanu Kirijeva i jedinstvenom izvođenju ovog kvarteta.

Nakon dugogodišnjeg zajedničkog muziciranja okupio ih je projekat pod nazivom “Jazz Classic”, pa su se predstavili repertoarom koji se našao na kompakt disku “Jazz Classic” koji je nedavno izdala muzička kuća “Metropolis Music Company” iz Beograda.

Oleg Kirijev je istakao da su izveli kompozicije koje su se našle na prvom rusko-srpskom džez albumu u istoriji.

- “Jazz Classic” već tri sedmice je broj jedan na top-listi ruskog “Džez radija” koji ima mnogo slušalaca. Koncept ovog koncerta je takav da je zagarantovano uživanje onima koji vole dobru muziku, a reakcije publike su pokazale da ih nismo ostavili ravnodušnim - kazao je Kirijev i dodao da je oduševljen ljepotom Banjaluke, te da će se u grad na Vrbasu vratiti kao turista.

Branko Marković, kontrabasista koji je 30 godina svirao u “Big bend” orkestru Radio-televizije Srbije, istakao je da Kirijeva poznaje četiri godine, te da bez obzira na to što je predstavnik druge kulture, on svira džez, a to je univerzalni jezik.

Koncert je održan uz primjenu svih propisanih mjera i preporuka nadležnih organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana