Београдска филхармонија од вечерас почиње с онлајн програмом

Агенције
Београдска филхармонија од вечерас почиње с онлајн програмом

Београдска филхармонија од вечерас отвара своју онлајн сезону уз праву атракцију - снимак првог концерта на отвореном на Ушћу 2017. године, а умјесто редовног петка на Коларцу публика ће уживати у присјећању на “Музички пикник”, на филхармонијском “Јутјуб” каналу.

 

Почетак емитовања предвиђен је за 20 часова.

Први концерт на отвореном заједно са шефом диригентом Габријелом Фелцом остао је свима у посебној успомени, а као специјални гост наступио је и филхармонијски пријатељ, чувени маестро Зубин Мехта.

Филхармонија је тада окупила више од 25.000 људи уз репертоар који је публика сама бирала.

Седмицама уочи наступа публика је била упитана шта би жељела да слуша овом приликом, а нумере са највише гласова оркестар је извео на концерту.

Тако ће се овом “онлајн приликом” сви присјетити убједљивог побједника “Дансона” Маркеса, “Валцера” Шостаковича, “Игре сабљи” Хачатуријана, Христићеве “Грлице”, Равеловог “Болера” и многих других нумера као и “маршевских” бисева које су размијенили диригенти.

Након што је најавила седмични програм, Београдска филхармонија је објавила први блог “Филхармоничар у изолацији” и текст хорнисте Николе Ћирића, обраћање шефа диригента Габријела Фелца, а на сајту се може пронаћи и аудио-снимак Малерове грандиозне “Друге симфоније” којом је крунисана претходна филхармонијска сезона на Коларцу, 14. јуна 2019. године заједно са Фелцом.

- То је био један од најбољих наступа оркестра, када је на бини било више од 180 музичара - филхармоничари појачани Хором “Обилић” АКУД “Бранко Крсмановић” заједно са два вокала, Лавинијом Дејмс и Тањом Баумгартнер, извели су ремек-дјело које носи назив “Ускрснуће” - назначили су из Филхармоније.

Четвртак је на друштвеним мрежама познат као дан за сјећања, а прва успомена Београдске филхармоније посвећена је Загребу.

- У тешкој седмици, која је задесила овај град, Филхармонија шаље подршку кроз присећање на хуманитарни концерт у “Лисинском” посвећен пострадалима у поплавама у региону. Са овог наступа може се чути бис и бравура филхармоничара - Христићеву “Грлицу” одсвирали су сами, без диригента - наведено је из Филхармоније.

Прва најава за серију “Дефендинг Јацоб” недавно је објављена на онлајн платформама, а премијерни датум приказивања је 24. април. У главним улогама глуме Мишел Докери и Крис Еванс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана