Beogradska filharmonija od večeras počinje s onlajn programom

Agencije
Beogradska filharmonija od večeras počinje s onlajn programom

Beogradska filharmonija od večeras otvara svoju onlajn sezonu uz pravu atrakciju - snimak prvog koncerta na otvorenom na Ušću 2017. godine, a umjesto redovnog petka na Kolarcu publika će uživati u prisjećanju na “Muzički piknik”, na filharmonijskom “Jutjub” kanalu.

 

Početak emitovanja predviđen je za 20 časova.

Prvi koncert na otvorenom zajedno sa šefom dirigentom Gabrijelom Felcom ostao je svima u posebnoj uspomeni, a kao specijalni gost nastupio je i filharmonijski prijatelj, čuveni maestro Zubin Mehta.

Filharmonija je tada okupila više od 25.000 ljudi uz repertoar koji je publika sama birala.

Sedmicama uoči nastupa publika je bila upitana šta bi željela da sluša ovom prilikom, a numere sa najviše glasova orkestar je izveo na koncertu.

Tako će se ovom “onlajn prilikom” svi prisjetiti ubjedljivog pobjednika “Dansona” Markesa, “Valcera” Šostakoviča, “Igre sablji” Hačaturijana, Hristićeve “Grlice”, Ravelovog “Bolera” i mnogih drugih numera kao i “marševskih” biseva koje su razmijenili dirigenti.

Nakon što je najavila sedmični program, Beogradska filharmonija je objavila prvi blog “Filharmoničar u izolaciji” i tekst horniste Nikole Ćirića, obraćanje šefa dirigenta Gabrijela Felca, a na sajtu se može pronaći i audio-snimak Malerove grandiozne “Druge simfonije” kojom je krunisana prethodna filharmonijska sezona na Kolarcu, 14. juna 2019. godine zajedno sa Felcom.

- To je bio jedan od najboljih nastupa orkestra, kada je na bini bilo više od 180 muzičara - filharmoničari pojačani Horom “Obilić” AKUD “Branko Krsmanović” zajedno sa dva vokala, Lavinijom Dejms i Tanjom Baumgartner, izveli su remek-djelo koje nosi naziv “Uskrsnuće” - naznačili su iz Filharmonije.

Četvrtak je na društvenim mrežama poznat kao dan za sjećanja, a prva uspomena Beogradske filharmonije posvećena je Zagrebu.

- U teškoj sedmici, koja je zadesila ovaj grad, Filharmonija šalje podršku kroz prisećanje na humanitarni koncert u “Lisinskom” posvećen postradalima u poplavama u regionu. Sa ovog nastupa može se čuti bis i bravura filharmoničara - Hristićevu “Grlicu” odsvirali su sami, bez dirigenta - navedeno je iz Filharmonije.

Prva najava za seriju “Defending Jacob” nedavno je objavljena na onlajn platformama, a premijerni datum prikazivanja je 24. april. U glavnim ulogama glume Mišel Dokeri i Kris Evans.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana