Бањалучка виолинисткиња Јована Раљић вратила се са евроазијске турнеје

Дејан Јовичић
Бањалучка виолинисткиња Јована Раљић вратила се са евроазијске турнеје

БАЊАЛУКА - Свирати у најпрестижнијим концертним салама у којима су гостовали чувени оркестри, попут берлинске и лондонске филхармоније, и предводити врхунски тим музичара као концертмајстор и солиста, за мене је било изузетна част и привилегија.

Ово су ријечи бањалучке виолинисткиње Јоване Раљић која се недавно вратила са евроазијске турнеје на којој је одржала више од 20 концерата са аустријским симфонијским оркестром “Јохан Страусс Енсембле”.

Турнеја је кренула у децембру наступима у Грчкој, Румунији и Бугарској, а настављена је почетком јануара у Јапану, гдје су обишли осам градова.

- Протекла два мјесеца су донијела много невјероватних момената у мојој каријери јер сам имала прилику да предводим сјајне музичаре и још боље људе, предвођене диригентом Сандром Кутурелом, свирајући пред захтјевном публиком која изузетно цијени класичну умјетност. О томе свједоче препуне сале, нарочито у Јапану, гдје нас је на готово свим концертима пратило и до три хиљаде посјетилаца, а у сали “Палатул” у Румунији их је било чак 4.500 - рекла је Раљићева за “Глас Српске”.

Колико је турнеја била захтјевна, свједочи податак да се у једном моменту нашла у чак четири различите државе за свега 48 часова.

- Било је изазовно, нарочито на европском дијелу турнеје, јер смо за 14 дана обишли чак 13 градова, а након краћег одмора већ нас је чекао пут на други континент дуг више од 11.000 километара. Међутим, публика је била та која нас је носила и давала снагу. Заувијек ћу памтити солистичке наступе у Јапану који су били пропраћени дуготрајним пљеском и овацијама, што је за мене заиста било невјероватно - истакла је Раљићева.

У паузи између двије турнеје наступила је у Бањалуци као гост на концерту Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске под називом “Љубав и страст, од опере до танга”.

- Увијек се радујем наступима у родном граду, а овај је био посебан јер сам свирала на свој рођендан једну од најљепших и најзахтјевнијих композиција написаних за виолину, Сибелијусов виолински концерт, под палицом диригента Ђанлуке Марћана и уз пратњу нашег новооснованог оркестра кога чине заиста квалитетни умјетници - рекла је Раљићева.

У протеклих десетак година одржала је на стотине наступа са Бечком, Грачанском, Мађарском, Пољском и Финском филхармонијом, као и Чешким симфонијским оркестром, а већ годинама борави у Аустрији, гдје је прва виолина симфонијског оркестра “Brucknerorchestra” у Линцу и “Niederbayerische” филхармоније, градећи паралелно успјешну солистичку каријеру као концертни виолиниста.

- Радујем се будућим пројектима и концертима и већ у марту ме чека солистичко гостовање у Мантови са симфонијским оркестром, а у плану су и нове турнеје - потврдила је Раљићева.

Оркестар

На јапанској турнеји Јована Раљић је са аустријским оркестром наступала у Токију, Нагоји, Јокохами, Осаки и другим градовима, а први пут у 25 година се десило да је једна жена у њиховој земљи била концертмајстор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана