Banjalučka violinistkinja Jovana Raljić vratila se sa evroazijske turneje

Dejan Jovičić
Banjalučka violinistkinja Jovana Raljić vratila se sa evroazijske turneje

BANjALUKA - Svirati u najprestižnijim koncertnim salama u kojima su gostovali čuveni orkestri, poput berlinske i londonske filharmonije, i predvoditi vrhunski tim muzičara kao koncertmajstor i solista, za mene je bilo izuzetna čast i privilegija.

Ovo su riječi banjalučke violinistkinje Jovane Raljić koja se nedavno vratila sa evroazijske turneje na kojoj je održala više od 20 koncerata sa austrijskim simfonijskim orkestrom “Johan Strauss Ensemble”.

Turneja je krenula u decembru nastupima u Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj, a nastavljena je početkom januara u Japanu, gdje su obišli osam gradova.

- Protekla dva mjeseca su donijela mnogo nevjerovatnih momenata u mojoj karijeri jer sam imala priliku da predvodim sjajne muzičare i još bolje ljude, predvođene dirigentom Sandrom Kuturelom, svirajući pred zahtjevnom publikom koja izuzetno cijeni klasičnu umjetnost. O tome svjedoče prepune sale, naročito u Japanu, gdje nas je na gotovo svim koncertima pratilo i do tri hiljade posjetilaca, a u sali “Palatul” u Rumuniji ih je bilo čak 4.500 - rekla je Raljićeva za “Glas Srpske”.

Koliko je turneja bila zahtjevna, svjedoči podatak da se u jednom momentu našla u čak četiri različite države za svega 48 časova.

- Bilo je izazovno, naročito na evropskom dijelu turneje, jer smo za 14 dana obišli čak 13 gradova, a nakon kraćeg odmora već nas je čekao put na drugi kontinent dug više od 11.000 kilometara. Međutim, publika je bila ta koja nas je nosila i davala snagu. Zauvijek ću pamtiti solističke nastupe u Japanu koji su bili propraćeni dugotrajnim pljeskom i ovacijama, što je za mene zaista bilo nevjerovatno - istakla je Raljićeva.

U pauzi između dvije turneje nastupila je u Banjaluci kao gost na koncertu Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske pod nazivom “Ljubav i strast, od opere do tanga”.

- Uvijek se radujem nastupima u rodnom gradu, a ovaj je bio poseban jer sam svirala na svoj rođendan jednu od najljepših i najzahtjevnijih kompozicija napisanih za violinu, Sibelijusov violinski koncert, pod palicom dirigenta Đanluke Marćana i uz pratnju našeg novoosnovanog orkestra koga čine zaista kvalitetni umjetnici - rekla je Raljićeva.

U proteklih desetak godina održala je na stotine nastupa sa Bečkom, Gračanskom, Mađarskom, Poljskom i Finskom filharmonijom, kao i Češkim simfonijskim orkestrom, a već godinama boravi u Austriji, gdje je prva violina simfonijskog orkestra “Brucknerorchestra” u Lincu i “Niederbayerische” filharmonije, gradeći paralelno uspješnu solističku karijeru kao koncertni violinista.

- Radujem se budućim projektima i koncertima i već u martu me čeka solističko gostovanje u Mantovi sa simfonijskim orkestrom, a u planu su i nove turneje - potvrdila je Raljićeva.

Orkestar

Na japanskoj turneji Jovana Raljić je sa austrijskim orkestrom nastupala u Tokiju, Nagoji, Jokohami, Osaki i drugim gradovima, a prvi put u 25 godina se desilo da je jedna žena u njihovoj zemlji bila koncertmajstor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana