Змајева награда Раичевићу за дјело “О стварима које је Хомер пропустио”

Срна
Змајева награда Раичевићу за дјело “О стварима које је Хомер пропустио”

НОВИ САД - Књижевник Миодраг Раичевић са својом књигом “О стварима које је Хомер пропустио” у едицији ИК “Граматик” овогодишњи је добитник најстаријег поетског признања у Србији, “Змајеве награде”, коју од 1953. године додјељује Матица српска.

Лауреату ће награда бити уручена 16. фебруара на свечаности поводом 197. Матичиног рођендана.

- Сама чињеница да награда долази из Матице и носи име Јована Јовановића Змаја који је много учинио за српство, мада је имао трагичан и тужан лични живот, мени чини част што је ово признање додељено баш мени - рекао је Раичевић за “Вечерње новости”.

Жири, који је радио у саставу проф. др Јован Делић (предсједник), Иван Негришорац, Желидраг Никчевић, Селимир Радуловић и Ђорђо Сладоје, имао је обиман посао, јер је од обиља пристиглих књига пјесама избор сажео најпре на педесет, затим на девет па на три наслова “О стварима које је Хомер пропустио”, “Кад бих била златна греда” Емсуре Хамзић (Фондација “Група север”) и “Боли ме, боли ме јако” Анђелка Анушића (ИК “Ревнитељ”).

- Књига Миодрага Раичевића представља с једне стране риједак и драгоцјен спој најгушће меланхолије, осјећања смрти и пролазности, успомена на драге људе који више нису ту, а са друге стране ту је невјероватан хумор који прати сваку пјесму. То је једна иронија која титра из текста у текст и ненаметљива жеља за естетизацијом. Драгоцјеност ове књиге су и цитати Чеслава Милоша у тежњи да поезија и проза буду што блискије - образложио је Делић.

Поменуту меланхолију истакао је и писац Желидраг Никчевић и додао да је Раичевић писац који уме да се наруга и исмеје и себе и друге, а да ипак никог не повриједи.

- Реч је о аутору са много јачом снагом него што се то на први поглед види - казао је Никчевић.

Жири је одлуку о лауреату “Змајеве награде” донио са четири гласа, јер, како је објаснио проф. Делић, пети члан жирија, пјесник Ђорђо Сладоје није гласао због сукоба интереса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана