Zmajeva nagrada Raičeviću za djelo “O stvarima koje je Homer propustio”

Srna
Zmajeva nagrada Raičeviću za djelo “O stvarima koje je Homer propustio”

NOVI SAD - Književnik Miodrag Raičević sa svojom knjigom “O stvarima koje je Homer propustio” u ediciji IK “Gramatik” ovogodišnji je dobitnik najstarijeg poetskog priznanja u Srbiji, “Zmajeve nagrade”, koju od 1953. godine dodjeljuje Matica srpska.

Laureatu će nagrada biti uručena 16. februara na svečanosti povodom 197. Matičinog rođendana.

- Sama činjenica da nagrada dolazi iz Matice i nosi ime Jovana Jovanovića Zmaja koji je mnogo učinio za srpstvo, mada je imao tragičan i tužan lični život, meni čini čast što je ovo priznanje dodeljeno baš meni - rekao je Raičević za “Večernje novosti”.

Žiri, koji je radio u sastavu prof. dr Jovan Delić (predsjednik), Ivan Negrišorac, Želidrag Nikčević, Selimir Radulović i Đorđo Sladoje, imao je obiman posao, jer je od obilja pristiglih knjiga pjesama izbor sažeo najpre na pedeset, zatim na devet pa na tri naslova “O stvarima koje je Homer propustio”, “Kad bih bila zlatna greda” Emsure Hamzić (Fondacija “Grupa sever”) i “Boli me, boli me jako” Anđelka Anušića (IK “Revnitelj”).

- Knjiga Miodraga Raičevića predstavlja s jedne strane rijedak i dragocjen spoj najgušće melanholije, osjećanja smrti i prolaznosti, uspomena na drage ljude koji više nisu tu, a sa druge strane tu je nevjerovatan humor koji prati svaku pjesmu. To je jedna ironija koja titra iz teksta u tekst i nenametljiva želja za estetizacijom. Dragocjenost ove knjige su i citati Česlava Miloša u težnji da poezija i proza budu što bliskije - obrazložio je Delić.

Pomenutu melanholiju istakao je i pisac Želidrag Nikčević i dodao da je Raičević pisac koji ume da se naruga i ismeje i sebe i druge, a da ipak nikog ne povrijedi.

- Reč je o autoru sa mnogo jačom snagom nego što se to na prvi pogled vidi - kazao je Nikčević.

Žiri je odluku o laureatu “Zmajeve nagrade” donio sa četiri glasa, jer, kako je objasnio prof. Delić, peti član žirija, pjesnik Đorđo Sladoje nije glasao zbog sukoba interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana