Затворено 24. издање Сајма књиге у Бањалуци: Класици и даље најзанимљивији

Данко Кузмановић
Затворено 24. издање Сајма књиге у Бањалуци: Класици и даље најзанимљивији

Бањалука - Посљедњу шансу да уграбе наслове које воле на 24. Сајму књига у Бањалуци љубитељи књига имали су синоћ, када је званично завршен 24. Међународни сајам књиге Бањалука 2019. Двадесет четврто издање Међународног сајма књиге “Бањалука 2018” у организацији “Гласа Српске” почело је прошлог уторка, од када су хиљаде љубитеља књиге прошетали сајмом, те за себе и себи драге људе купили неки од драгих наслова, чинећи атмосферу у Спортској дворани “Борик” готово празничном.

Руководилац Сајма књиге Петра Ивић подијелила је своје утиске о сајму, те издвојила најбитније догађаје и књиге.

- Као и претходних година, и ове су издавачи из Србије, Републике Српске, ФБиХ и Црне Горе дошли са најновијим издањима, као што је “Глобосино Александрија” дошао са “Со земљи” Љиљане Хабјановић-Ђуровић. Она је такође имала веома запажену посјету и дружење са посјетиоцима Сајма књиге. Она нема обичај да држи промоције књига, него на свом штанду потписује књиге и дружи се са љубитељима њених књига - објаснила је Ивићева.

Ивићева је већ истакла да је видна присутност већег броја издавача који су наставили да се појављују на сајму.

- Неки издавачи су имали квадратуром мањи простор него протеклих година, али то је с циљем да бисмо имали већи број излагача. За већи број излагача смо ограничени самим простором Спортске дворане “Борик”. Надамо се да ћемо у неком наредном периоду имати прави сајамски простор. Ове године, што је веома битно, имали смо много више промоција књига, а то је битно за садржај самог сајма. Посљедњих дана имали смо неколико промоција у оквиру 4. међународних књижевних сусрета у Бањалуци, читали своје наслове - навела је Ивићева.

Она је посебно задовољство изразила поводом посјета бројних основних и средњих школа из окружења.

- Задовољни смо и што су на наш позив и на препоруку Министарства просвјете и културе бројне школе организовано посјетиле сајам, како средње тако и основне. Примијетили смо и велики број студената. Такође, запажену промоцију на сајму је имао Универзитет у Бањалуци са књигом која приказује тренутно стање у Републици Српској и перспективе и могућност демографског повећања броја становника. Надамо се да ће 25. Сајам књиге бити још богатији и да ћемо на њему имати још много наслова који ће бити издати до септембра сљедеће године - казала је Ивићева.

Издавачка кућа “Лагуна” је задовољна продајом својих издања на овогодишњем сајму.

- У односу на претходне године, посјета ми се чини мало слабија, али можда је то неки субјективни доживљај. Што се тиче продаје, мање-више је исто као и прошле године. Кад су у питању нови наслови који су се продавали, највише су продавана дјела домаћих аутора, као што су Вук Драшковић, Јелена Бачић-Алимпић и Исидора Бјелица, чак и стари наслови Душка Радовића, које је поново издала “Лагуна”. Дакле, највише пажње су привукле драме за опуштајуће вечерње читање. Исто тако су се лијепо продавали и наслови добитника НИН-ове, као и Нобелове нагаде - рекли су на штанду “Лагуне”.

На једном од штандова најпродаваније су биле књиге недавно преминулог Владете Јеротића.

- Многи се жале на слабију посјету, ја не видим разлог за то и не мислим да је тако. Што се тиче продаје, најбоље су ишле књиге Владете Јеротића, као што су “Мудри као змије, безазлени као голубови” и нешто од класичне филозофије, затим иде белетристика - казао је продавац.

Представница издавачке куће “Ободско слово” је казала да су на њиховом штанду најтраженији били класици Црњанског, Андрића и Дучића.

- Задовољни смо продајом и посјетом. Сајам је заиста лијеп. Организација је сасвим солидна. Бањалучани су људи који воле књиге и воле читати. Надамо се да ће сљедеће године бити још боље, јер ће бити 25 година како сајам постоји, а то је један лијеп јубилеј. На штанду “Ободског слова” обично највише иду класици које смо објављивали, дакле Андрић, Црњански, Дучић и други, плејада писаца који су читани и популарни и у Црној Гори и у Републици Српској и Србији. Када је ријеч о књигама за дјецу, ту је непревазиђена “Јежева кућица” Бранка Ћопића, али и “Рјечник емоција”, књига коју смо објавили прошле године, а која је за све узрасте - испричали су представници издавачке куће “Ободско слово”, која је добила сајамску награду “Моштаница” за издавачки подухват за књигу “Ћирилични натписи на стећцима” Горана Ж. Комара.

Међународни књижевни сусрети

У оквиру Међународних књижевних сусрета за викенд су одржане промоције књига на којима су учествовали чланови Удружења књижевника Републике Српске Анђелко Анушић, Саша Кнежевић, Сава Гуслов-Марчета, Слободан Лепир и Предраг Бјелошевић, који је говорио и о издавачкој дјелатности Удружења књижевника Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана