Zatvoreno 24. izdanje Sajma knjige u Banjaluci: Klasici i dalje najzanimljiviji

Danko Kuzmanović
Zatvoreno 24. izdanje Sajma knjige u Banjaluci: Klasici i dalje najzanimljiviji

Banjaluka - Posljednju šansu da ugrabe naslove koje vole na 24. Sajmu knjiga u Banjaluci ljubitelji knjiga imali su sinoć, kada je zvanično završen 24. Međunarodni sajam knjige Banjaluka 2019. Dvadeset četvrto izdanje Međunarodnog sajma knjige “Banjaluka 2018” u organizaciji “Glasa Srpske” počelo je prošlog utorka, od kada su hiljade ljubitelja knjige prošetali sajmom, te za sebe i sebi drage ljude kupili neki od dragih naslova, čineći atmosferu u Sportskoj dvorani “Borik” gotovo prazničnom.

Rukovodilac Sajma knjige Petra Ivić podijelila je svoje utiske o sajmu, te izdvojila najbitnije događaje i knjige.

- Kao i prethodnih godina, i ove su izdavači iz Srbije, Republike Srpske, FBiH i Crne Gore došli sa najnovijim izdanjima, kao što je “Globosino Aleksandrija” došao sa “So zemlji” Ljiljane Habjanović-Đurović. Ona je takođe imala veoma zapaženu posjetu i druženje sa posjetiocima Sajma knjige. Ona nema običaj da drži promocije knjiga, nego na svom štandu potpisuje knjige i druži se sa ljubiteljima njenih knjiga - objasnila je Ivićeva.

Ivićeva je već istakla da je vidna prisutnost većeg broja izdavača koji su nastavili da se pojavljuju na sajmu.

- Neki izdavači su imali kvadraturom manji prostor nego proteklih godina, ali to je s ciljem da bismo imali veći broj izlagača. Za veći broj izlagača smo ograničeni samim prostorom Sportske dvorane “Borik”. Nadamo se da ćemo u nekom narednom periodu imati pravi sajamski prostor. Ove godine, što je veoma bitno, imali smo mnogo više promocija knjiga, a to je bitno za sadržaj samog sajma. Posljednjih dana imali smo nekoliko promocija u okviru 4. međunarodnih književnih susreta u Banjaluci, čitali svoje naslove - navela je Ivićeva.

Ona je posebno zadovoljstvo izrazila povodom posjeta brojnih osnovnih i srednjih škola iz okruženja.

- Zadovoljni smo i što su na naš poziv i na preporuku Ministarstva prosvjete i kulture brojne škole organizovano posjetile sajam, kako srednje tako i osnovne. Primijetili smo i veliki broj studenata. Takođe, zapaženu promociju na sajmu je imao Univerzitet u Banjaluci sa knjigom koja prikazuje trenutno stanje u Republici Srpskoj i perspektive i mogućnost demografskog povećanja broja stanovnika. Nadamo se da će 25. Sajam knjige biti još bogatiji i da ćemo na njemu imati još mnogo naslova koji će biti izdati do septembra sljedeće godine - kazala je Ivićeva.

Izdavačka kuća “Laguna” je zadovoljna prodajom svojih izdanja na ovogodišnjem sajmu.

- U odnosu na prethodne godine, posjeta mi se čini malo slabija, ali možda je to neki subjektivni doživljaj. Što se tiče prodaje, manje-više je isto kao i prošle godine. Kad su u pitanju novi naslovi koji su se prodavali, najviše su prodavana djela domaćih autora, kao što su Vuk Drašković, Jelena Bačić-Alimpić i Isidora Bjelica, čak i stari naslovi Duška Radovića, koje je ponovo izdala “Laguna”. Dakle, najviše pažnje su privukle drame za opuštajuće večernje čitanje. Isto tako su se lijepo prodavali i naslovi dobitnika NIN-ove, kao i Nobelove nagade - rekli su na štandu “Lagune”.

Na jednom od štandova najprodavanije su bile knjige nedavno preminulog Vladete Jerotića.

- Mnogi se žale na slabiju posjetu, ja ne vidim razlog za to i ne mislim da je tako. Što se tiče prodaje, najbolje su išle knjige Vladete Jerotića, kao što su “Mudri kao zmije, bezazleni kao golubovi” i nešto od klasične filozofije, zatim ide beletristika - kazao je prodavac.

Predstavnica izdavačke kuće “Obodsko slovo” je kazala da su na njihovom štandu najtraženiji bili klasici Crnjanskog, Andrića i Dučića.

- Zadovoljni smo prodajom i posjetom. Sajam je zaista lijep. Organizacija je sasvim solidna. Banjalučani su ljudi koji vole knjige i vole čitati. Nadamo se da će sljedeće godine biti još bolje, jer će biti 25 godina kako sajam postoji, a to je jedan lijep jubilej. Na štandu “Obodskog slova” obično najviše idu klasici koje smo objavljivali, dakle Andrić, Crnjanski, Dučić i drugi, plejada pisaca koji su čitani i popularni i u Crnoj Gori i u Republici Srpskoj i Srbiji. Kada je riječ o knjigama za djecu, tu je neprevaziđena “Ježeva kućica” Branka Ćopića, ali i “Rječnik emocija”, knjiga koju smo objavili prošle godine, a koja je za sve uzraste - ispričali su predstavnici izdavačke kuće “Obodsko slovo”, koja je dobila sajamsku nagradu “Moštanica” za izdavački poduhvat za knjigu “Ćirilični natpisi na stećcima” Gorana Ž. Komara.

Međunarodni književni susreti

U okviru Međunarodnih književnih susreta za vikend su održane promocije knjiga na kojima su učestvovali članovi Udruženja književnika Republike Srpske Anđelko Anušić, Saša Knežević, Sava Guslov-Marčeta, Slobodan Lepir i Predrag Bjelošević, koji je govorio i o izdavačkoj djelatnosti Udruženja književnika Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana