Затворени Међународни књижевни сусрети у Бањалуци: Писана ријеч увезује свијет

Миланка Митрић
Затворени Међународни књижевни сусрети у Бањалуци: Писана ријеч увезује свијет

БАЊАЛУКА - Сваки скуп посвећен књижевности који окупи књижевнике из разних крајева свијета, у коликом год обиму то било, остварио је циљ - повезивање аутора различитих умјетничких сензибилитета који књижевност живе и стварају, свако на свој начин.

Један од таквих скупова су шести Међународни књижевни сусрети, који су овог викенда свечано затворени у Бањалуци. Ова смотра посвећена писаној ријечи и њеним творцима, у организацији Удружења књижевника Републике Српске, која већ годинама окупља књижевнике и књижевнице са разних страна свијета, има за циљ ширење књижевности као умјетности и размјену стваралачких усмјерења.

- Међународни књижевни сусрети имају посебан значај јер нас повезују са свијетом и свјетском књижевном сценом која, нажалост, мало познаје књижевност која се ствара у Српској, а још мање нашу богату књижевну и културну баштину - казао је раније предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић говорећи о значају оваквих смотри.

У оквиру догађаја ове године су на неколико локација у Бањалуци реализоване различите промоције и пјесничке вечери, на којима су посјетиоци имали прилике да чују нешто више о настанку појединих дјела, те да слушају поезију пјесника који су учествовали. Међу учесницима били су аутори из Републике Српске, Србије, Македоније, Бугарске, Мађарске, Словачке и Њемачке.

Након бројних промоција, од којих су неке уприличене на 26. Међународном сајму књиге у организацији “Гласа Српске”, овогодишњи сусрети затворени су слањем пјесничке поруке мира, коју је ове године написала добитница међународне награде за цјелокупно књижевно дјело Елка Њаголова.

Ово признање уручено јој је у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске. Њаголова је члан Удружења књижевника Бугарске, Бугарске академије наука и умјетности и предсједник Словенске академије књижевности и умјетности.

- У свом обимном пјесничком дјелу Њаголова пролази кроз различите стваралачке пјесничке фазе слиједећи импулсе своје душе и савременог пјесничког израза, дубоко ослоњена на пјесничку и духовну традицију свога народа, али се у већини својих пјесничких књига читалачкој публици обраћа слободним, бијелим стихом, који јој омогућава да пјева на начин да не робује звучању и метрици како би непосредније исказивала своје пјесничке визије, емоционална стања, егзистенцијалне и друштвене запитаности - наводи жири у свом образложењу награде.

У оквиру програма књижевних сусрета, током викенда на Сајму књиге у Спортској дворани “Борик” одржана је промоција часописа за књижевност, умјетност и културу “Нова стварност”, те промовисана дјела појединих аутора који су чланови овог удружења. Часопис “Нова стварност” почео је да излази прошле године, а према ријечима уредника часописа Предрага Бјелошевића, од тада је скренуо много пажње на себе.

- Часопис је у естетском смислу веома лијеп, а богат у садржајном смислу. То је часопис који треба да на неки начин својим сталним ширењем укаже на простор на ком живе умјетници из различитих сфера и стварају и чине изузетна дјела - навео је Бјелошевић.

Он је додао да је изузетно важно да нова стварност буде приказана у часопису који носи исти назив, да би на тај начин свијету указали на нову стварност.

- Ми, умјетници из разних сфера стојимо и градимо културну стварност овдје на овим просторима. Ми водимо рачуна да сви умјетници и оне вриједности из тих умјетничких области буду заступљени у часопису, без обзира на то гдје је та вриједност настала - додаје Бјелошевић.

Своја дјела представили су Јелена Глишић, Вид Вукелић, Душан Савић, Илеш Фехер, Данијел Гатарић, Предраг Бјелошевић, Миладин Берић и Сенахид Незировић.

Сајам књиге биће затворен вечерас у 18 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана