Zatvoreni Međunarodni književni susreti u Banjaluci: Pisana riječ uvezuje svijet

Milanka Mitrić
Zatvoreni Međunarodni književni susreti u Banjaluci: Pisana riječ uvezuje svijet

BANjALUKA - Svaki skup posvećen književnosti koji okupi književnike iz raznih krajeva svijeta, u kolikom god obimu to bilo, ostvario je cilj - povezivanje autora različitih umjetničkih senzibiliteta koji književnost žive i stvaraju, svako na svoj način.

Jedan od takvih skupova su šesti Međunarodni književni susreti, koji su ovog vikenda svečano zatvoreni u Banjaluci. Ova smotra posvećena pisanoj riječi i njenim tvorcima, u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske, koja već godinama okuplja književnike i književnice sa raznih strana svijeta, ima za cilj širenje književnosti kao umjetnosti i razmjenu stvaralačkih usmjerenja.

- Međunarodni književni susreti imaju poseban značaj jer nas povezuju sa svijetom i svjetskom književnom scenom koja, nažalost, malo poznaje književnost koja se stvara u Srpskoj, a još manje našu bogatu književnu i kulturnu baštinu - kazao je ranije predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević govoreći o značaju ovakvih smotri.

U okviru događaja ove godine su na nekoliko lokacija u Banjaluci realizovane različite promocije i pjesničke večeri, na kojima su posjetioci imali prilike da čuju nešto više o nastanku pojedinih djela, te da slušaju poeziju pjesnika koji su učestvovali. Među učesnicima bili su autori iz Republike Srpske, Srbije, Makedonije, Bugarske, Mađarske, Slovačke i Njemačke.

Nakon brojnih promocija, od kojih su neke upriličene na 26. Međunarodnom sajmu knjige u organizaciji “Glasa Srpske”, ovogodišnji susreti zatvoreni su slanjem pjesničke poruke mira, koju je ove godine napisala dobitnica međunarodne nagrade za cjelokupno književno djelo Elka Njagolova.

Ovo priznanje uručeno joj je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske. Njagolova je član Udruženja književnika Bugarske, Bugarske akademije nauka i umjetnosti i predsjednik Slovenske akademije književnosti i umjetnosti.

- U svom obimnom pjesničkom djelu Njagolova prolazi kroz različite stvaralačke pjesničke faze slijedeći impulse svoje duše i savremenog pjesničkog izraza, duboko oslonjena na pjesničku i duhovnu tradiciju svoga naroda, ali se u većini svojih pjesničkih knjiga čitalačkoj publici obraća slobodnim, bijelim stihom, koji joj omogućava da pjeva na način da ne robuje zvučanju i metrici kako bi neposrednije iskazivala svoje pjesničke vizije, emocionalna stanja, egzistencijalne i društvene zapitanosti - navodi žiri u svom obrazloženju nagrade.

U okviru programa književnih susreta, tokom vikenda na Sajmu knjige u Sportskoj dvorani “Borik” održana je promocija časopisa za književnost, umjetnost i kulturu “Nova stvarnost”, te promovisana djela pojedinih autora koji su članovi ovog udruženja. Časopis “Nova stvarnost” počeo je da izlazi prošle godine, a prema riječima urednika časopisa Predraga Bjeloševića, od tada je skrenuo mnogo pažnje na sebe.

- Časopis je u estetskom smislu veoma lijep, a bogat u sadržajnom smislu. To je časopis koji treba da na neki način svojim stalnim širenjem ukaže na prostor na kom žive umjetnici iz različitih sfera i stvaraju i čine izuzetna djela - naveo je Bjelošević.

On je dodao da je izuzetno važno da nova stvarnost bude prikazana u časopisu koji nosi isti naziv, da bi na taj način svijetu ukazali na novu stvarnost.

- Mi, umjetnici iz raznih sfera stojimo i gradimo kulturnu stvarnost ovdje na ovim prostorima. Mi vodimo računa da svi umjetnici i one vrijednosti iz tih umjetničkih oblasti budu zastupljeni u časopisu, bez obzira na to gdje je ta vrijednost nastala - dodaje Bjelošević.

Svoja djela predstavili su Jelena Glišić, Vid Vukelić, Dušan Savić, Ileš Feher, Danijel Gatarić, Predrag Bjelošević, Miladin Berić i Senahid Nezirović.

Sajam knjige biće zatvoren večeras u 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana