Затворен "Гласов" Сајам књиге у Бањалуци

Миланка Митрић
Затворен "Гласов" Сајам књиге у Бањалуци

Бањалука - Међународни сајам књиге, 28. по реду, у организацији "Гласа Српске", вечерас је затворен у Спортској дворани "Борик".

Овогодишња смотра писане ријечи отворена је 13. септембра бесједом Ранка Рисојевића те промоцијом његове аутобиографске књиге "Моје књиге". Током трајања сајма посјетиоци су имали прилику да пронађу нове и старе наслове издавача из региона, као и да посјете бројне штандове на којим су била заступљена дјела издавача који нису имали своје засебне штандове.

Током трајања сајма реализоване су бројне промоције, међу којима је промоције књиге "Кад ђаволи полете" Владимира Кецмановића, дружење писаца Ранка Павловића и Дејана Алексића с најмлађим читаоцима, као и промоције нових издања Удружења књижевника Републике Српске и добитника "Златне сове" и "Совице" Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево. БХ радио је реализовао и тематске емисије уживо са сајма, у оквиру којих су обрађивали теме заступљености савремене књижевности у образовном систему, значаја књижевних награда и мјеста писца и издавача из БиХ на европској књижевној сцени.

Такође, додијељене су и традиционалне сајамске награде "Моштаница", "Гомионица", "Ступље" и "Липље".

Издавачи и излагачи на овогодишњем сајму су  били Удружење издавача Републике Српске, Удружење књижевника Републике Српске, "Акиа Мали принц", "Арт сцена", Антикваријат "Рамајана", "Бук", "Библионер", "Дерета",  Књижара и галерија "Ризница" - задужбина за Косово и Метохију, "Инд медија паблишинг", "Едиција", Издавачко-продуцентска кућа "Цепелин", Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, Народна и универзитетска библиотека Републике Српске и Музеј Републике Српске.

Своја издања представили су "Лагуна", "Марсо", Манастир Жупа Никшићка, "Милкић издаваштво", Министарство одбране Републике Србије, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, "Младинска књига", "Нова књига", Књижара и антикварница "Носталгија","Онли смајли", Паневропски универзитет "Апеирон", "Партенон", "Пчелица" и Универзитет у Бањалуци.

На заједничком штанду министарства културе Србије била су изложена издања Удружења издавача и књижара Србије (Агора, Албатрос, Партенон, Беген и други) и Удружења професионалних издавача Србије (Архипелаг, Академска књига, Геопоетика, Клио и други).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана