Zatvoren "Glasov" Sajam knjige u Banjaluci

Milanka Mitrić
Zatvoren "Glasov" Sajam knjige u Banjaluci

Banjaluka - Međunarodni sajam knjige, 28. po redu, u organizaciji "Glasa Srpske", večeras je zatvoren u Sportskoj dvorani "Borik".

Ovogodišnja smotra pisane riječi otvorena je 13. septembra besjedom Ranka Risojevića te promocijom njegove autobiografske knjige "Moje knjige". Tokom trajanja sajma posjetioci su imali priliku da pronađu nove i stare naslove izdavača iz regiona, kao i da posjete brojne štandove na kojim su bila zastupljena djela izdavača koji nisu imali svoje zasebne štandove.

Tokom trajanja sajma realizovane su brojne promocije, među kojima je promocije knjige "Kad đavoli polete" Vladimira Kecmanovića, druženje pisaca Ranka Pavlovića i Dejana Aleksića s najmlađim čitaocima, kao i promocije novih izdanja Udruženja književnika Republike Srpske i dobitnika "Zlatne sove" i "Sovice" Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo. BH radio je realizovao i tematske emisije uživo sa sajma, u okviru kojih su obrađivali teme zastupljenosti savremene književnosti u obrazovnom sistemu, značaja književnih nagrada i mjesta pisca i izdavača iz BiH na evropskoj književnoj sceni.

Takođe, dodijeljene su i tradicionalne sajamske nagrade "Moštanica", "Gomionica", "Stuplje" i "Liplje".

Izdavači i izlagači na ovogodišnjem sajmu su  bili Udruženje izdavača Republike Srpske, Udruženje književnika Republike Srpske, "Akia Mali princ", "Art scena", Antikvarijat "Ramajana", "Buk", "Biblioner", "Dereta",  Knjižara i galerija "Riznica" - zadužbina za Kosovo i Metohiju, "Ind medija pablišing", "Edicija", Izdavačko-producentska kuća "Cepelin", Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske i Muzej Republike Srpske.

Svoja izdanja predstavili su "Laguna", "Marso", Manastir Župa Nikšićka, "Milkić izdavaštvo", Ministarstvo odbrane Republike Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, "Mladinska knjiga", "Nova knjiga", Knjižara i antikvarnica "Nostalgija","Onli smajli", Panevropski univerzitet "Apeiron", "Partenon", "Pčelica" i Univerzitet u Banjaluci.

Na zajedničkom štandu ministarstva kulture Srbije bila su izložena izdanja Udruženja izdavača i knjižara Srbije (Agora, Albatros, Partenon, Begen i drugi) i Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (Arhipelag, Akademska knjiga, Geopoetika, Klio i drugi).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana