Владушићу награда "Јанко Веселиновић"

Srna
Владушићу награда "Јанко Веселиновић"

Писац Слободан Владушић добитник је награде "Јанко Веселиновић" за најбољи историјски роман на српском језику у прошлој години, а признање ће му бити уручено 18. октобра у Београду.

Једногласном одлуком жирија Владушићу је припала награда за роман "Велики јуриш" у издању београдске издавачке куће "Лагуна".

Образложење жирија саопштиће предсједник жирија за додјелу награде "Јанко Веселиновић" Радован Калабић, објављено је сајту Удружењу књижевника Србије.

У конкуренцији су били романи на српском језику које су прошле године објавиле издавачке куће из Србије, Црне Горе, БиХ, Републике Српске и Хрватске, као и књиге српских писаца из расијања.

Чланови жирија били су и књижевни критичар Љубомир Ћорилић и директор Народне библиотеке "Јанко Веселиновић" у Богатићу Катарина Лазаревић.

Владушић /46/ је српски књижевник, романописац и есејиста који је за своја дјела добио бројна признања, укључујући и награду "Меша Селимовић" за 2013. годину за роман "Ми, избрисани".

Награда носи име једног од најзначајнијих српских писаца Јанка Веселиновића /1862-1905/, а додјељује је Удружење књижевника Србије у сарадњи са Скупштином општине Богатић, богатичким Културно-образовним центром и мјесном заједницом Глоговац, Веселиновићевим родним мјестом.

Удружење књижевника Србије установило је ову награду 2015. године, поводом обиљежавања 110 година од смрти Веселиновића, настојећи да међу српским романописцима пробуди што веће интересовање за историјске теме и мотиве. /крај/дм/дад

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана