Vladušiću nagrada "Janko Veselinović"

Srna
Vladušiću nagrada "Janko Veselinović"

Pisac Slobodan Vladušić dobitnik je nagrade "Janko Veselinović" za najbolji istorijski roman na srpskom jeziku u prošloj godini, a priznanje će mu biti uručeno 18. oktobra u Beogradu.

Jednoglasnom odlukom žirija Vladušiću je pripala nagrada za roman "Veliki juriš" u izdanju beogradske izdavačke kuće "Laguna".

Obrazloženje žirija saopštiće predsjednik žirija za dodjelu nagrade "Janko Veselinović" Radovan Kalabić, objavljeno je sajtu Udruženju književnika Srbije.

U konkurenciji su bili romani na srpskom jeziku koje su prošle godine objavile izdavačke kuće iz Srbije, Crne Gore, BiH, Republike Srpske i Hrvatske, kao i knjige srpskih pisaca iz rasijanja.

Članovi žirija bili su i književni kritičar Ljubomir Ćorilić i direktor Narodne biblioteke "Janko Veselinović" u Bogatiću Katarina Lazarević.

Vladušić /46/ je srpski književnik, romanopisac i esejista koji je za svoja djela dobio brojna priznanja, uključujući i nagradu "Meša Selimović" za 2013. godinu za roman "Mi, izbrisani".

Nagrada nosi ime jednog od najznačajnijih srpskih pisaca Janka Veselinovića /1862-1905/, a dodjeljuje je Udruženje književnika Srbije u saradnji sa Skupštinom opštine Bogatić, bogatičkim Kulturno-obrazovnim centrom i mjesnom zajednicom Glogovac, Veselinovićevim rodnim mjestom.

Udruženje književnika Srbije ustanovilo je ovu nagradu 2015. godine, povodom obilježavanja 110 godina od smrti Veselinovića, nastojeći da među srpskim romanopiscima probudi što veće interesovanje za istorijske teme i motive. /kraj/dm/dad

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana