Владимир Кецмановић представио роман "Кад ђаволи полете" на „Гласовом" сајму књиге

Бранислав Предојевић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - У оквиру "Гласовог" сајма књиге у Спортској дворани "Борик" одржана је промоција романа "Кад ђаволи полете", књижевника Владимира Кецмановића.

Једaн од најчитанијих романа у актуелној години објављен је крајем фебруара у издању "Лагуне", а од тада се не смирују реакције, како критике, тако и публике око књиге којом је Кецмановић поново узбуркао духове у српској књижевности.

Нови роман једног од најграђиванијих и најтиражнијих писца српске кнјижевности („Осама", „Топ је био врео", „Каинов ожиљак", „Сибир") стилски се налази на размеђи потресне људске драме и врхунски написаног трилера. Његови јунаци су оличење данашње сурове реалности и свијета у коме живимо. Питање је само да ли смо тек свједоци ове приче, као њени читаоци или смо, по сили прилика и правила данашњег отуђеног и свирепог свијета, такође и  саучесници.

"Кад ђаволи полете" горка је приповјест у којој се сажимају бројне велике и битне теме, од суочавања појединца (иницијално аутсајдера) са свијетом до оцеубиства, у цјелости проткана је референцама на Шекспировог Хамлета, почев од креда истакнутог на насловници да „не убија онај који држи нож, него онај ком остаје империја" до директних посвета у финалу романа.

Сам аутор рекао је на промоцији да је ова прича написала на неки начин сама себе током једног креативног застоја приликом писања друга два романа.

-Радећи неке друге ствари попут писања сценарија за филмове и серије, писања романа о Немањићима са Дејаном Стојиљковићем, припремања антологије кратких прича, паралелно сам радио  на два друга романа, који су једном моменту били у једној врсти блокаде, гдје сам се вртио у круг, не успијевајући да напишем оно што сам желео. У том тренутку дошла ми је идеја за писање романа Кад ђаволи полете" а пошто ми је фудбалским ријечником та идеја „била на лопти", почео сам је писати, да ми не пропадне и за нешто мање од годину дана завршио сам роман, који је на крају био нешто дужи него што сам планирао, док су поменута друга два романа и даље у застоју-рекао је Кецамович.

Писац је истакао да тема злостављања усвојеног дјечака није посљедица неке његове идеје да он романом истражује тематику сексуалне трговине дјецом или полног насиља, већ је роман посљедица идеје да књижевно истражи један комплексан однос злостављача и жртве као метафору глобалног система злостављања.

-Прича о злостављању дјечака тек је метафора, симбол глобалног злостављања које трпимо и са којим живимо у свету, који је заснован на злостављању, политички коректно натурање приче о једној врсти злостављања како би се друга врста злостављања гурнула под тепих, а све са циљем да се људи злом баве парцијално, на површан и малоуман начин, да им се у руке гурне звечка којом ће махати док глобално злостављање траје ли траје-рекао је писац.

На програму у петак 15. септембра

12 часова - Додјела награда 28. међународног сајма књиге “Бањалука 2023”

13 часова  - Промоција дидактичке игре: Игралица, Питалица ауторке Гордане Симић, Завода за уџбенике и наставна средства

14 часова - БиХ радио уживо са сајма, тематска емисија: Значај књижевних награда

15 часова - Књижевни сусрет са дјецом и представљање књижевника Дејана Алексића

16 часова - Промоција књига Удружења књижевника РС, “Помор стараца” Михајла Орловића, “Вила са Чокора” Неде Ђукић Боројевић, те “Ружа и трн” Надице Лукић

18 часова - Представљање  награђених романа награде “Сова” и “Совица” Завода за уџбенике и наставна средства

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана