Vladimir Kecmanović predstavio roman "Kad đavoli polete" na „Glasovom" sajmu knjige

Branislav Predojević
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - U okviru "Glasovog" sajma knjige u Sportskoj dvorani "Borik" održana je promocija romana "Kad đavoli polete", književnika Vladimira Kecmanovića.

Jedan od najčitanijih romana u aktuelnoj godini objavljen je krajem februara u izdanju "Lagune", a od tada se ne smiruju reakcije, kako kritike, tako i publike oko knjige kojom je Kecmanović ponovo uzburkao duhove u srpskoj književnosti.

Novi roman jednog od najgrađivanijih i najtiražnijih pisca srpske književnosti („Osama", „Top je bio vreo", „Kainov ožiljak", „Sibir") stilski se nalazi na razmeđi potresne ljudske drame i vrhunski napisanog trilera. Njegovi junaci su oličenje današnje surove realnosti i svijeta u kome živimo. Pitanje je samo da li smo tek svjedoci ove priče, kao njeni čitaoci ili smo, po sili prilika i pravila današnjeg otuđenog i svirepog svijeta, takođe i  saučesnici.

"Kad đavoli polete" gorka je pripovjest u kojoj se sažimaju brojne velike i bitne teme, od suočavanja pojedinca (inicijalno autsajdera) sa svijetom do oceubistva, u cjelosti protkana je referencama na Šekspirovog Hamleta, počev od kreda istaknutog na naslovnici da „ne ubija onaj koji drži nož, nego onaj kom ostaje imperija" do direktnih posveta u finalu romana.

Sam autor rekao je na promociji da je ova priča napisala na neki način sama sebe tokom jednog kreativnog zastoja prilikom pisanja druga dva romana.

-Radeći neke druge stvari poput pisanja scenarija za filmove i serije, pisanja romana o Nemanjićima sa Dejanom Stojiljkovićem, pripremanja antologije kratkih priča, paralelno sam radio  na dva druga romana, koji su jednom momentu bili u jednoj vrsti blokade, gdje sam se vrtio u krug, ne uspijevajući da napišem ono što sam želeo. U tom trenutku došla mi je ideja za pisanje romana Kad đavoli polete" a pošto mi je fudbalskim riječnikom ta ideja „bila na lopti", počeo sam je pisati, da mi ne propadne i za nešto manje od godinu dana završio sam roman, koji je na kraju bio nešto duži nego što sam planirao, dok su pomenuta druga dva romana i dalje u zastoju-rekao je Kecamovič.

Pisac je istakao da tema zlostavljanja usvojenog dječaka nije posljedica neke njegove ideje da on romanom istražuje tematiku seksualne trgovine djecom ili polnog nasilja, već je roman posljedica ideje da književno istraži jedan kompleksan odnos zlostavljača i žrtve kao metaforu globalnog sistema zlostavljanja.

-Priča o zlostavljanju dječaka tek je metafora, simbol globalnog zlostavljanja koje trpimo i sa kojim živimo u svetu, koji je zasnovan na zlostavljanju, politički korektno naturanje priče o jednoj vrsti zlostavljanja kako bi se druga vrsta zlostavljanja gurnula pod tepih, a sve sa ciljem da se ljudi zlom bave parcijalno, na površan i malouman način, da im se u ruke gurne zvečka kojom će mahati dok globalno zlostavljanje traje li traje-rekao je pisac.

Na programu u petak 15. septembra

12 časova - Dodjela nagrada 28. međunarodnog sajma knjige “Banjaluka 2023”

13 časova  - Promocija didaktičke igre: Igralica, Pitalica autorke Gordane Simić, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva

14 časova - BiH radio uživo sa sajma, tematska emisija: Značaj književnih nagrada

15 časova - Književni susret sa djecom i predstavljanje književnika Dejana Aleksića

16 časova - Promocija knjiga Udruženja književnika RS, “Pomor staraca” Mihajla Orlovića, “Vila sa Čokora” Nede Đukić Borojević, te “Ruža i trn” Nadice Lukić

18 časova - Predstavljanje  nagrađenih romana nagrade “Sova” i “Sovica” Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana