Ууручена награде “Ђуро Дамјановић” и “Станко Ракита”: Признање као чувар сјећања на великане

Миланка Митрић
Ууручена награде “Ђуро Дамјановић” и “Станко Ракита”: Признање као чувар сјећања на великане

БАЊАЛУКА - Као симбол сјећања на велике књижевнике, а у исто вријеме одавање почасти најбољим дјелима објављеним током једне године, Удружење књижевника Републике Српске уручило је награде “Станко Ракита” и “Ђуро Дамјановић” лауреатима на свечаности одржаној у вијећници Банског двора Културног центра.

Признање “Станко Ракита”, које се додјељује најбољим збиркама пјесама за дјецу, уручено је за збирке “Дијете у компјутеру” Стевке Козић Прерадовић и “Зоо свет за пет” аутора Вида Вукелића Вицка.

- “Дијете у компјутеру” садржи педесетак пјесама за дјецу, подијељених у пет циклуса, у којима нас пјесникиња врло емотивно води кроз период одрастања, на занимљив и јединствен начин упоређујући период дјетињства и одрастања некада и сада - навео је жири ове награде који је радио у саставу Петар Ђаковић, Берислав Благојевић и Јово Чулић.

Када је ријеч о књизи “Зоо свет за пет”, жири је назначио да је посебност овог дјела у томе што нуди најмлађим читаоцима нешто поучно, али и забавно.

- “Зоо свет за пет” је књига у којој је, кроз врло интересантне питалице, опјевано око 70 животиња, махом познатих дјеци. Вукелић је зналачки и инспиративно направио својеврсну малу енциклопедију нудећи дјеци забавно, али у исто вријеме и едукативно штиво - сматра жири.

Аћиму Тодоровићу уручено је признање “Ђуро Дамјановић” за пјесничку књигу “Душа мироточи”, а жири је радио у саставу Горан Шаула, Миладин Берић и Данијел Гатарић. Жири је у образложењу навео да је главна одлика збирке “Душа миторочи” њена снажна вјера у поетску ријеч.

- У Тодоровићевим наизглед питким и једноставним стиховима религијског примирја, који нас суочавају са владавином духовног у многим формама, духовног које је овладало материјалним као истином, материјалним које нас сурвава у ништавило пред којим се замрачује хоризонт, појављује се и људска сумња у смисао људског тријумфа. Упркос свему, Тодоровићев глас није побуђен искључиво православним у хоризонту локалног, искључивог, него дубоком и потресајућом вјером која опстаје као јединствена реалност човјека у свијету страха и насиља бесмисла над људским бићем - запазио је жири.

Признања додјељује Подружница Удружења књижевника РС - Бањалука, а право учешћа имали су сви чланови Удружења књижевника РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана