Uuručena nagrade “Đuro Damjanović” i “Stanko Rakita”: Priznanje kao čuvar sjećanja na velikane

Milanka Mitrić
Uuručena nagrade “Đuro Damjanović” i “Stanko Rakita”: Priznanje kao čuvar sjećanja na velikane

BANjALUKA - Kao simbol sjećanja na velike književnike, a u isto vrijeme odavanje počasti najboljim djelima objavljenim tokom jedne godine, Udruženje književnika Republike Srpske uručilo je nagrade “Stanko Rakita” i “Đuro Damjanović” laureatima na svečanosti održanoj u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra.

Priznanje “Stanko Rakita”, koje se dodjeljuje najboljim zbirkama pjesama za djecu, uručeno je za zbirke “Dijete u kompjuteru” Stevke Kozić Preradović i “Zoo svet za pet” autora Vida Vukelića Vicka.

- “Dijete u kompjuteru” sadrži pedesetak pjesama za djecu, podijeljenih u pet ciklusa, u kojima nas pjesnikinja vrlo emotivno vodi kroz period odrastanja, na zanimljiv i jedinstven način upoređujući period djetinjstva i odrastanja nekada i sada - naveo je žiri ove nagrade koji je radio u sastavu Petar Đaković, Berislav Blagojević i Jovo Čulić.

Kada je riječ o knjizi “Zoo svet za pet”, žiri je naznačio da je posebnost ovog djela u tome što nudi najmlađim čitaocima nešto poučno, ali i zabavno.

- “Zoo svet za pet” je knjiga u kojoj je, kroz vrlo interesantne pitalice, opjevano oko 70 životinja, mahom poznatih djeci. Vukelić je znalački i inspirativno napravio svojevrsnu malu enciklopediju nudeći djeci zabavno, ali u isto vrijeme i edukativno štivo - smatra žiri.

Aćimu Todoroviću uručeno je priznanje “Đuro Damjanović” za pjesničku knjigu “Duša mirotoči”, a žiri je radio u sastavu Goran Šaula, Miladin Berić i Danijel Gatarić. Žiri je u obrazloženju naveo da je glavna odlika zbirke “Duša mitoroči” njena snažna vjera u poetsku riječ.

- U Todorovićevim naizgled pitkim i jednostavnim stihovima religijskog primirja, koji nas suočavaju sa vladavinom duhovnog u mnogim formama, duhovnog koje je ovladalo materijalnim kao istinom, materijalnim koje nas survava u ništavilo pred kojim se zamračuje horizont, pojavljuje se i ljudska sumnja u smisao ljudskog trijumfa. Uprkos svemu, Todorovićev glas nije pobuđen isključivo pravoslavnim u horizontu lokalnog, isključivog, nego dubokom i potresajućom vjerom koja opstaje kao jedinstvena realnost čovjeka u svijetu straha i nasilja besmisla nad ljudskim bićem - zapazio je žiri.

Priznanja dodjeljuje Podružnica Udruženja književnika RS - Banjaluka, a pravo učešća imali su svi članovi Udruženja književnika RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana