У Угљевику представљен роман “Тигар са Бојане” аутора Бранка Станковића

Срна
У Угљевику представљен роман “Тигар са Бојане” аутора Бранка Станковића

ЛОПАРЕ - Књига “Тигар са Бојане” аутора Бранка Станковића, која је освојила другу награду на “6. Дринским књижевним сусретима” у Зворнику за најбољи необјављени роман, представљена је вечерас у Лопарама.

Књига је представљена у Центру за културу у Лопарама, уз организациону подршку Народне библиотеке “Десанка Максимовић”, а о овом дјелу, осим аутора, говорио је и главни уредник “АСоглас” издаваштва из Зворника Дејан Спасојевић.

Спасојевић је, читајући образложење жирија “Шестих дринских књижевних сусрета”, рекао да “Тигар са Бојане” разматра добро познату политичку драму на просторима бивше Југославије, те да је писан етички коректно и политички непристрасно.

Аутор Бранко Станковић је рекао да је ова његова књига синтеза биографије академика Каплана Буровића, човјека који је својим научним и књижевним дјелом доста допринио да се чује истина о борби и страдању српског народа на просторима Косова и Метохије, и једне врсте крими-романа који говори о трговини органима за вријеме НАТО агресије 1999. године.

Станковић је истакао да је Буровић оборио лажну тезу да су Албанци аутохтони народ на Балкану и доказао да је ријеч о досељеницима на полустрво.

Он је навео да је Буровић у свом раду нарочито инсистирао на чињеници да су Албанци на Косову и Метохији имигранти са тла Албаније, те да се према њима тако и треба опходити.

Буровић је био велики противник подјеле Косова, сматрајући да је косовско-метохијско тло света српска земља.

Због својих ставова и борбе за слободу говора, он је робијао више од двадесет двије године у албанским казаматима Енвера Хоџе, али и 18 мјесеци у затвору у Скопљу.

Свој живот је послије изласка из затвора наставио у Швајцарској у Женеви, изложен сталним притисцима и пријетњама албанске мафије.

Ту је и преминуо у августу ове године, не дочекавши да овај роман угледа свјетло дана, иако је аутору несебично помагао, пишући му о свом бурним животу.

Сахрањен је на православном гробљу у родном Улцињу као Данило Каплан Буровић, јер се крстио и испивиједио прије смрти, а опијело је служио Његово преосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Аутор је навео да је то са друге стране узбудљива крими-прича која води у разоткривање тешких злочина илегалне трговине људских органа, те у замршену мрежу рада тајних служби.

Двије приче у роману се на крају стапају у једно, доносећи читаоцу веома занимљив књижевни израз.

Бранко Станковић ради као орални хирург у Лопарама, а широј читалачкој публици је познат као писац неколико историјских романа, од којих је „Врежа” освајач престижне награде за најбољи необјављени роман “Златна сова” за 2021. годину, у организацији Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана