U Ugljeviku predstavljen roman “Tigar sa Bojane” autora Branka Stankovića

Srna
U Ugljeviku predstavljen roman “Tigar sa Bojane” autora Branka Stankovića

LOPARE - Knjiga “Tigar sa Bojane” autora Branka Stankovića, koja je osvojila drugu nagradu na “6. Drinskim književnim susretima” u Zvorniku za najbolji neobjavljeni roman, predstavljena je večeras u Loparama.

Knjiga je predstavljena u Centru za kulturu u Loparama, uz organizacionu podršku Narodne biblioteke “Desanka Maksimović”, a o ovom djelu, osim autora, govorio je i glavni urednik “ASoglas” izdavaštva iz Zvornika Dejan Spasojević.

Spasojević je, čitajući obrazloženje žirija “Šestih drinskih književnih susreta”, rekao da “Tigar sa Bojane” razmatra dobro poznatu političku dramu na prostorima bivše Jugoslavije, te da je pisan etički korektno i politički nepristrasno.

Autor Branko Stanković je rekao da je ova njegova knjiga sinteza biografije akademika Kaplana Burovića, čovjeka koji je svojim naučnim i književnim djelom dosta doprinio da se čuje istina o borbi i stradanju srpskog naroda na prostorima Kosova i Metohije, i jedne vrste krimi-romana koji govori o trgovini organima za vrijeme NATO agresije 1999. godine.

Stanković je istakao da je Burović oborio lažnu tezu da su Albanci autohtoni narod na Balkanu i dokazao da je riječ o doseljenicima na polustrvo.

On je naveo da je Burović u svom radu naročito insistirao na činjenici da su Albanci na Kosovu i Metohiji imigranti sa tla Albanije, te da se prema njima tako i treba ophoditi.

Burović je bio veliki protivnik podjele Kosova, smatrajući da je kosovsko-metohijsko tlo sveta srpska zemlja.

Zbog svojih stavova i borbe za slobodu govora, on je robijao više od dvadeset dvije godine u albanskim kazamatima Envera Hodže, ali i 18 mjeseci u zatvoru u Skoplju.

Svoj život je poslije izlaska iz zatvora nastavio u Švajcarskoj u Ženevi, izložen stalnim pritiscima i prijetnjama albanske mafije.

Tu je i preminuo u avgustu ove godine, ne dočekavši da ovaj roman ugleda svjetlo dana, iako je autoru nesebično pomagao, pišući mu o svom burnim životu.

Sahranjen je na pravoslavnom groblju u rodnom Ulcinju kao Danilo Kaplan Burović, jer se krstio i ispivijedio prije smrti, a opijelo je služio Njegovo preosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Autor je naveo da je to sa druge strane uzbudljiva krimi-priča koja vodi u razotkrivanje teških zločina ilegalne trgovine ljudskih organa, te u zamršenu mrežu rada tajnih službi.

Dvije priče u romanu se na kraju stapaju u jedno, donoseći čitaocu veoma zanimljiv književni izraz.

Branko Stanković radi kao oralni hirurg u Loparama, a široj čitalačkoj publici je poznat kao pisac nekoliko istorijskih romana, od kojih je „Vreža” osvajač prestižne nagrade za najbolji neobjavljeni roman “Zlatna sova” za 2021. godinu, u organizaciji Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana