У Требињу промовисан роман Шћепана Алексића “Чекајући жуту војску”

Срна
У Требињу промовисан роман Шћепана Алексића “Чекајући жуту војску”

ТРЕБИЊЕ - Роман “Чекајући жуту војску” аутора Шћепана Алексића, добитника треће награде на овогодишњем конкурсу “Златна сова” Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, промовисан је вечерас у Народној библиотеци у Требињу.

Алексић је рекао новинарима да све у роману полази управо од наслова, односно од пророчанства које каже да послије свих војски у Херцеговину долази “жута војска” или, како Херцеговци и херцеговачки пророци кажу, жути мрави.

“Роман жЧекајући жуту војскуж је мала хроника Херцеговине и Билеће, односно једна романескна историја овог дијела Републике Српске у посљедњих 200 година. Послије свих војски које су дошле у Билећу, у Херцеговину, а било их је много и ниједна није донијела добро, долази жжута војскаж за коју пророчанство каже да ће донијети бољитак у овај крај”, навео је Алексић.

Он је додао да је роман писао скоро три године, а цијелог живота се припремао за његово писање, наводећи да је било тешко пронаћи прави модус да би се обухватио тако дуг историјски период.

Портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево који је издавач романа Дејан Керлета рекао је новинарима да овај роман тражи стрпљење и концентрацију јер има више од 400 страница, те изразио увјерење да се читаоци који се одлуче да га прочитају неће разочарати.

“Ово је врло интересантна прича која нас води у Херцеговину, у Билећу, кроз историју и разне војске које су долазиле у тај херцеговачки градић и судбине свих становника Билеће који су вијековима на том простору”, навео је Керлета.

На вечерашњој промоцији о роману су говорили и књижевник Никола Баћевић, те директор Народне библиотеке “Владимир Гаћиновић” у Билећи Ирена Дунђер.

Прије промоције у Требињу, роман “Чекајући жуту војску” промовисан је у Билећи.

Шћепан Алексић из Билеће је књижевник, приповједач и новинар. Објавио је више књига приповједака. Члан је Удружења књижевника Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана