U Trebinju promovisan roman Šćepana Aleksića “Čekajući žutu vojsku”

Srna
U Trebinju promovisan roman Šćepana Aleksića “Čekajući žutu vojsku”

TREBINjE - Roman “Čekajući žutu vojsku” autora Šćepana Aleksića, dobitnika treće nagrade na ovogodišnjem konkursu “Zlatna sova” Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, promovisan je večeras u Narodnoj biblioteci u Trebinju.

Aleksić je rekao novinarima da sve u romanu polazi upravo od naslova, odnosno od proročanstva koje kaže da poslije svih vojski u Hercegovinu dolazi “žuta vojska” ili, kako Hercegovci i hercegovački proroci kažu, žuti mravi.

“Roman žČekajući žutu vojskuž je mala hronika Hercegovine i Bileće, odnosno jedna romaneskna istorija ovog dijela Republike Srpske u posljednjih 200 godina. Poslije svih vojski koje su došle u Bileću, u Hercegovinu, a bilo ih je mnogo i nijedna nije donijela dobro, dolazi žžuta vojskaž za koju proročanstvo kaže da će donijeti boljitak u ovaj kraj”, naveo je Aleksić.

On je dodao da je roman pisao skoro tri godine, a cijelog života se pripremao za njegovo pisanje, navodeći da je bilo teško pronaći pravi modus da bi se obuhvatio tako dug istorijski period.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo koji je izdavač romana Dejan Kerleta rekao je novinarima da ovaj roman traži strpljenje i koncentraciju jer ima više od 400 stranica, te izrazio uvjerenje da se čitaoci koji se odluče da ga pročitaju neće razočarati.

“Ovo je vrlo interesantna priča koja nas vodi u Hercegovinu, u Bileću, kroz istoriju i razne vojske koje su dolazile u taj hercegovački gradić i sudbine svih stanovnika Bileće koji su vijekovima na tom prostoru”, naveo je Kerleta.

Na večerašnjoj promociji o romanu su govorili i književnik Nikola Baćević, te direktor Narodne biblioteke “Vladimir Gaćinović” u Bileći Irena Dunđer.

Prije promocije u Trebinju, roman “Čekajući žutu vojsku” promovisan je u Bileći.

Šćepan Aleksić iz Bileće je književnik, pripovjedač i novinar. Objavio je više knjiga pripovjedaka. Član je Udruženja književnika Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana