“У пожару свијетова” прва свеобухватна биографија о Андрићу

Срна
“У пожару свијетова” прва свеобухватна биографија о Андрићу

БЕОГРАД - У Србији ће од четвртка, 2. априла, у продаји бити књига “У пожару свијетова”, њемачког новинара и писца Михаела Мартенса, која је прва свеобухватна биографија нобеловца Иве Андрића, саопштио је издавач београдска “Лагуна”.

У мајсторски написаној биографији “У пожару свијетова” Михаел Мартенс прати Андрићев јединствен животни пут и слика импресивну панораму европске историје 20. вијека.

Наслов књиге “У пожару свијетова” парафраза је реченица из Андрићеве приче “Жена на камену” јер, према ријечима аутора ове књиге, најбоље илуструје Андрићев политички живот:

“Сагорјети без остатка, изгубити се у општем пожару свијетова као ватра у ватри”.

На неколико стотина страница Мартенс детаљно, и на основу темељног познавања Андрићевог дјела, преписке, архивске грађе и коришћене литературе, описује Андрићев живот од рођења у БиХ, преко сарајевског атентата и дипломатске службе у Берлину, па до живота у Београду под окупацијом, када пише дјела која ће му донијети светску славу.

Приклањање Андрића новој власти послије ослобођења посебно су интригантан дио ове исцрпне и поуздане биографске студије.

Аутор биографије Михаел Мартенс (Хамбург, 1973) њемачки је новинар и писац, дугогодишњи политички дописник листа “Франкфуртер алгемајне цајтунг” и стручњак за балканска питања.

Током своје новинарске каријере боравио је у Санкт Петербургу, Атини и Истанбулу, а од 2002. до 2009. у Београду као дописник франкфуртског дневника. у Србији је 2013. године преведена његова књига “У потрази за јунаком”.

Књигу “У пожару свијетова” читаоци могу пронаћи од 2. априла у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана