“U požaru svijetova” prva sveobuhvatna biografija o Andriću

Srna
“U požaru svijetova” prva sveobuhvatna biografija o Andriću

BEOGRAD - U Srbiji će od četvrtka, 2. aprila, u prodaji biti knjiga “U požaru svijetova”, njemačkog novinara i pisca Mihaela Martensa, koja je prva sveobuhvatna biografija nobelovca Ive Andrića, saopštio je izdavač beogradska “Laguna”.

U majstorski napisanoj biografiji “U požaru svijetova” Mihael Martens prati Andrićev jedinstven životni put i slika impresivnu panoramu evropske istorije 20. vijeka.

Naslov knjige “U požaru svijetova” parafraza je rečenica iz Andrićeve priče “Žena na kamenu” jer, prema riječima autora ove knjige, najbolje ilustruje Andrićev politički život:

“Sagorjeti bez ostatka, izgubiti se u opštem požaru svijetova kao vatra u vatri”.

Na nekoliko stotina stranica Martens detaljno, i na osnovu temeljnog poznavanja Andrićevog djela, prepiske, arhivske građe i korišćene literature, opisuje Andrićev život od rođenja u BiH, preko sarajevskog atentata i diplomatske službe u Berlinu, pa do života u Beogradu pod okupacijom, kada piše djela koja će mu donijeti svetsku slavu.

Priklanjanje Andrića novoj vlasti poslije oslobođenja posebno su intrigantan dio ove iscrpne i pouzdane biografske studije.

Autor biografije Mihael Martens (Hamburg, 1973) njemački je novinar i pisac, dugogodišnji politički dopisnik lista “Frankfurter algemajne cajtung” i stručnjak za balkanska pitanja.

Tokom svoje novinarske karijere boravio je u Sankt Peterburgu, Atini i Istanbulu, a od 2002. do 2009. u Beogradu kao dopisnik frankfurtskog dnevnika. u Srbiji je 2013. godine prevedena njegova knjiga “U potrazi za junakom”.

Knjigu “U požaru svijetova” čitaoci mogu pronaći od 2. aprila u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana