Творац “Мајстора и Маргарите” Михаил Булгаков рођен прије 130 година: Вољен, али оспораван и цензурисан

Илијана Божић
Творац “Мајстора и Маргарите” Михаил Булгаков рођен прије 130 година: Вољен, али оспораван и цензурисан

БАЊАЛУКА - “Прати ме, читаоче. Ко ти је рекао да не постоји права, вјечна љубав? Том лажљивцу ћу прљави језик одсјећи! Прати ме, читаоче, и само ја ћу ти показати такву љубав”, ријечи су из књиге “Мајстор и Маргарита” коју нам је даровао Михаил Булгаков.

Овај руски писац, драматург, позоришни редитељ и љекар који је свјетску књижевност обогатио својим романима, приповијеткама и филмским сценаријима рођен је прије  130 година.

Његов роман “Мајстор и Маргарита” први пут је објављен 1966. године и то 26 година након пишчеве смрти,  и тада је у Совјетском Савезу био цензурисан.

Дјело у себи садржи елементе фантастике, сатире, фарсе, мита, мелодраме и философије. Рукопис је стекао велику популарност међу совјетском интелигенцијом и све до службеног објављивања ширио се у ручно штампаним примјерцима. Пишчева супруга Јелена Сергејевна Булгакова успјела је током свих година да сачува рукопис романа. Занимљиво је како је Булгаков у овом дјелу представио долазак ђавола у Москву. Описао је то тако да је ђаво међу Московљане стигао са својим помоћницима међу којима је и један мачор који умије да говори, али и једна прелијепа вјештица. Убрзо након доласка овај неочекивани гост унио је пометњу међу људе који нису жељели да вјерују ни у Бога ни у ђавола. Занимљиво је да ђаво долази у град тачно првог маја, кад се обиљежава празник рада. Док читамо те редове примјећује се горка иронија. Док ђаво дјелује, с друге стране Мајстор, који је уједно и аутор необјављеног романа о Исусу Христу и Понтију Пилату, очајан лежи у психијатријској болници. Мајстор је човјек који има отприлике 38 година, а Булгаков је био тих година када је стварао овај роман. Маргарита му је толико одана и из велике љубави коју осјећа према њему спремна је да прода душу ђаволу.

Ријеч је о јединственом роману у свјетској књижевности, роману који обилује философском дубином и хумором. Овим симболима и метафорама Булгаков је заправо алудирао на Стаљинову диктатуру, па стога не чуди што је дјело било забрањивано. Остало је записано да је Стаљин телефонирао Булгакову 1937. године, али никада није откривено о чему су тада разговарали. Иако је Велика чистка изведена од 1937. до 1938. године Булгаков није био ухапшен. Сматра се да је његов стан претресен, те да су власти знале за постојање првобитне верзије романа “Мајстор и Маргарита”.   Један цитат из књиге гласи “Запамтите језик можете сакрити, али очи никад”.

Поједини критичари сматрају да је Булгаклов овим романом хтио да да одговор пјесницима и писцима који су у Совјетској Русији створили пропаганду атеизма и негирање постојања Исуса Христа као историјске личности.

Поред овог дјела нека од значајнијих су “Бијела гарда”, “Ђаволијада”, “Велики канцелар. Кнез таме”, “Живот господине Молијера” и многи други.

Пишчева родна кућа се налази у Кијеву, у улици Андријивски узвиз која је позната као умјетничка жила куцавица Кијева. Њу красе многобројне галерије, сувенири и антиквитети, а у њеном доњем дијелу је споменик и кућа Михаила Булгакова. 

Љекар

У јесен 1918. године Булгаков је у Кијеву започео приватну праксу као венеролог. За вријеме грађанског рата у Русији, у фебруару 1919. године мобилисан је као војни љекар у војску Украјинске народне републике. Радио је и као љекар Црвеног крста, а затим и у Оружаним снагама Југа Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана