Tvorac “Majstora i Margarite” Mihail Bulgakov rođen prije 130 godina: Voljen, ali osporavan i cenzurisan

Ilijana Božić
Tvorac “Majstora i Margarite” Mihail Bulgakov rođen prije 130 godina: Voljen, ali osporavan i cenzurisan

BANjALUKA - “Prati me, čitaoče. Ko ti je rekao da ne postoji prava, vječna ljubav? Tom lažljivcu ću prljavi jezik odsjeći! Prati me, čitaoče, i samo ja ću ti pokazati takvu ljubav”, riječi su iz knjige “Majstor i Margarita” koju nam je darovao Mihail Bulgakov.

Ovaj ruski pisac, dramaturg, pozorišni reditelj i ljekar koji je svjetsku književnost obogatio svojim romanima, pripovijetkama i filmskim scenarijima rođen je prije  130 godina.

Njegov roman “Majstor i Margarita” prvi put je objavljen 1966. godine i to 26 godina nakon piščeve smrti,  i tada je u Sovjetskom Savezu bio cenzurisan.

Djelo u sebi sadrži elemente fantastike, satire, farse, mita, melodrame i filosofije. Rukopis je stekao veliku popularnost među sovjetskom inteligencijom i sve do službenog objavljivanja širio se u ručno štampanim primjercima. Piščeva supruga Jelena Sergejevna Bulgakova uspjela je tokom svih godina da sačuva rukopis romana. Zanimljivo je kako je Bulgakov u ovom djelu predstavio dolazak đavola u Moskvu. Opisao je to tako da je đavo među Moskovljane stigao sa svojim pomoćnicima među kojima je i jedan mačor koji umije da govori, ali i jedna prelijepa vještica. Ubrzo nakon dolaska ovaj neočekivani gost unio je pometnju među ljude koji nisu željeli da vjeruju ni u Boga ni u đavola. Zanimljivo je da đavo dolazi u grad tačno prvog maja, kad se obilježava praznik rada. Dok čitamo te redove primjećuje se gorka ironija. Dok đavo djeluje, s druge strane Majstor, koji je ujedno i autor neobjavljenog romana o Isusu Hristu i Pontiju Pilatu, očajan leži u psihijatrijskoj bolnici. Majstor je čovjek koji ima otprilike 38 godina, a Bulgakov je bio tih godina kada je stvarao ovaj roman. Margarita mu je toliko odana i iz velike ljubavi koju osjeća prema njemu spremna je da proda dušu đavolu.

Riječ je o jedinstvenom romanu u svjetskoj književnosti, romanu koji obiluje filosofskom dubinom i humorom. Ovim simbolima i metaforama Bulgakov je zapravo aludirao na Staljinovu diktaturu, pa stoga ne čudi što je djelo bilo zabranjivano. Ostalo je zapisano da je Staljin telefonirao Bulgakovu 1937. godine, ali nikada nije otkriveno o čemu su tada razgovarali. Iako je Velika čistka izvedena od 1937. do 1938. godine Bulgakov nije bio uhapšen. Smatra se da je njegov stan pretresen, te da su vlasti znale za postojanje prvobitne verzije romana “Majstor i Margarita”.   Jedan citat iz knjige glasi “Zapamtite jezik možete sakriti, ali oči nikad”.

Pojedini kritičari smatraju da je Bulgaklov ovim romanom htio da da odgovor pjesnicima i piscima koji su u Sovjetskoj Rusiji stvorili propagandu ateizma i negiranje postojanja Isusa Hrista kao istorijske ličnosti.

Pored ovog djela neka od značajnijih su “Bijela garda”, “Đavolijada”, “Veliki kancelar. Knez tame”, “Život gospodine Molijera” i mnogi drugi.

Piščeva rodna kuća se nalazi u Kijevu, u ulici Andrijivski uzviz koja je poznata kao umjetnička žila kucavica Kijeva. Nju krase mnogobrojne galerije, suveniri i antikviteti, a u njenom donjem dijelu je spomenik i kuća Mihaila Bulgakova. 

Ljekar

U jesen 1918. godine Bulgakov je u Kijevu započeo privatnu praksu kao venerolog. Za vrijeme građanskog rata u Rusiji, u februaru 1919. godine mobilisan je kao vojni ljekar u vojsku Ukrajinske narodne republike. Radio je i kao ljekar Crvenog krsta, a zatim i u Oružanim snagama Juga Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana