Три књиге поезије Саве Гуслов Марчете промовисане у Банском двору

Г.С.
Три књиге поезије Саве Гуслов Марчете промовисане у Банском двору

Три књиге поезије Саве Гуслов Марчете “Јабука из мога краја”, “Радња, стање и збивање” и “У предворју душе”, које су дио својеврсне трилогије “Змијање у срцу”, промовисане су вечерас у Вијећници Банског двора у Бањалуци.

Са три књиге, књижевница Сава Гуслов Марчета одлучила је да уклопи дјечију поезију са збирком “Радња, стање и збивање”, родољубиву под насловом “Јабука из мога краја”, те љубавну, рефлексивну, па чак и сатиричну “Пред вратима душе” и тако допуни мозаик од још петнаест објављених дјела о Змијању и око Змијања.

Говорећи о поезије Саве Гуслов Марчете, књижевник Миладин Берић наглашава да се пјесникиња завичајност огледа у темама, тако и у језику, који је језик њеног краја, Мањаче, Змијања, онај кочићевски језик пун режања, али и дрхтаја и благости. Други рецензент, књижевник Ранко Павловић, нарочито истиче њену књигу “Јабука из мога краја”, названој по истоименој пјесми.

Књижевница, Сава Гуслов Марчета не води евиденцију о награђеној прози и поезији. Још увијек пише зато што воли да пише и нада се да ће трајати. А још три нове књиге су већ спремне за штампање, преноси РТРС.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана