Tрећи дан фестивала књижевности „Императив”: Богатство у увезивању стиховима и књигама

Миланка Митрић
Tрећи дан фестивала књижевности „Императив”: Богатство у увезивању стиховима и књигама

БАЊАЛУКА – Љубитељи писане ријечи у протеклих неколико дана у прилицу су да се упознају са регионалним ауторима на фестивалу књижевности „Императив”, који ће трајати до сутра навече у Банском двору Културном центру.

Треће фестивалско вече „Импертива” било је резервисано за дружење са пјесницима Срђаном Секулићем из Новог Сада, чији домаћин у оквиру програма „Поезију ће сви читати” је био бањалучки пјесник Ранко Рисојевић, те за „Ноте и слова” у оквиру којег се представила књижевница Ана Вучковић Денчић.

- Значај „Императива” је да попуни један књижевни простор који је нестао распадом Југославије и да у Бањалуку почну да долазе млади умјетници и ствараоци који су се се афиримисали послије рата. Ми се регионално слабо познајемо и мало читамо, мислим да је „Императив” постигао за ове три године довољно да се и наше књижаре почну пунити регионалним ауторима и да они долазе овдје и промовишу  своја дјела. Упознавање је први корак који је битан, а „Императив” је ту јединствен – рекао је Рисојевић.

Срђан Секулић ствара поезију и прозу, а ово је било његово прво представљање публици.

- Мени као младом аутору који је тек закорачио на књижевну сцену много значи што сам гост „Императива”. Први пут сам у Бањалуци и срећан сам што сам се представио публици. Фестивал је фантастичан и предузете су све мере како би се у овој ситуацији изазваој вирусом корона осећали безбедно. Надам се да ћу поново доћи у ваш град – навео је Секулић.

У оквиру програма „Ноте и слова”, посјетиоци „Императива” имали су прилику да чују одломке романа „Yугослав” Ане Вучковић Денчић, који се нашао у ужем избору за НИН-ову награду за 2019. годину и музику која ју инспирише. Домаћин ауторки био је Милан Ракуљ.

- Одржавање фестивала је увек значајно, а посебно сада када је све отказано. Важно је да се одржи тај неки тонус културе, да се сретну аутори који су иначе сретали једни друге, а да сада се нису познавали. Лепо је бити у неком другом граду, мало се одморити од вреве сопственог града и отићи негде, јер мислим да ове године нећемо моћи  да идемо на неке далеке дестинације, а лепо је упознати оне који су у радијусу од 600 километара. Ових дана смо чули толико лепих и паметних ствари, узели и разменили књиге, а то је велико богатство - казала је ауторка.

Трећег дана Фестивала читаоци су били у прилици да се упознају са глумцем и писцем Феђом Штуканом на кафи у кафеу „Јоку”.

Данас од 13 часова сви заинтересовани имаће прилику да се са Аном Вучковић Денчић друже у кафеу „Јоко”. Промоција Часописа за књижевност и умјетност „СРП” резервисана је за 16 часова у Банском двору, а промоција романа „У јарку” Слађане Нине Перковић, организована у сарадњи са издавачком кућом „Имприматур” за 18 часова.

У програму „Разговор са писцем” учествује Феђа Штукан. Са аутором и издавачем његовог романа „Бланк” Александром Трифуновићем разговараће Стево Грабовац.
Од 21 час публика ће имати прилику да чује одломке романа „Либрето” аутора Данијела Гатарића, као и музику која га инспирише.

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици за сваки програмски садржај је ограничен на 50 посјетилаца, а ношење маске и дезинфекција на улазу у Бански двор су обавезни.

Сајамски дио фестивала отворен је сваког дана од 10 до 20 часова.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана