Treći dan festivala književnosti „Imperativ”: Bogatstvo u uvezivanju stihovima i knjigama

Milanka Mitrić
Treći dan festivala književnosti „Imperativ”: Bogatstvo u uvezivanju stihovima i knjigama

BANjALUKA – Ljubitelji pisane riječi u proteklih nekoliko dana u prilicu su da se upoznaju sa regionalnim autorima na festivalu književnosti „Imperativ”, koji će trajati do sutra naveče u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Treće festivalsko veče „Impertiva” bilo je rezervisano za druženje sa pjesnicima Srđanom Sekulićem iz Novog Sada, čiji domaćin u okviru programa „Poeziju će svi čitati” je bio banjalučki pjesnik Ranko Risojević, te za „Note i slova” u okviru kojeg se predstavila književnica Ana Vučković Denčić.

- Značaj „Imperativa” je da popuni jedan književni prostor koji je nestao raspadom Jugoslavije i da u Banjaluku počnu da dolaze mladi umjetnici i stvaraoci koji su se se afirimisali poslije rata. Mi se regionalno slabo poznajemo i malo čitamo, mislim da je „Imperativ” postigao za ove tri godine dovoljno da se i naše knjižare počnu puniti regionalnim autorima i da oni dolaze ovdje i promovišu  svoja djela. Upoznavanje je prvi korak koji je bitan, a „Imperativ” je tu jedinstven – rekao je Risojević.

Srđan Sekulić stvara poeziju i prozu, a ovo je bilo njegovo prvo predstavljanje publici.

- Meni kao mladom autoru koji je tek zakoračio na književnu scenu mnogo znači što sam gost „Imperativa”. Prvi put sam u Banjaluci i srećan sam što sam se predstavio publici. Festival je fantastičan i preduzete su sve mere kako bi se u ovoj situaciji izazvaoj virusom korona osećali bezbedno. Nadam se da ću ponovo doći u vaš grad – naveo je Sekulić.

U okviru programa „Note i slova”, posjetioci „Imperativa” imali su priliku da čuju odlomke romana „Yugoslav” Ane Vučković Denčić, koji se našao u užem izboru za NIN-ovu nagradu za 2019. godinu i muziku koja ju inspiriše. Domaćin autorki bio je Milan Rakulj.

- Održavanje festivala je uvek značajno, a posebno sada kada je sve otkazano. Važno je da se održi taj neki tonus kulture, da se sretnu autori koji su inače sretali jedni druge, a da sada se nisu poznavali. Lepo je biti u nekom drugom gradu, malo se odmoriti od vreve sopstvenog grada i otići negde, jer mislim da ove godine nećemo moći  da idemo na neke daleke destinacije, a lepo je upoznati one koji su u radijusu od 600 kilometara. Ovih dana smo čuli toliko lepih i pametnih stvari, uzeli i razmenili knjige, a to je veliko bogatstvo - kazala je autorka.

Trećeg dana Festivala čitaoci su bili u prilici da se upoznaju sa glumcem i piscem Feđom Štukanom na kafi u kafeu „Joku”.

Danas od 13 časova svi zainteresovani imaće priliku da se sa Anom Vučković Denčić druže u kafeu „Joko”. Promocija Časopisa za književnost i umjetnost „SRP” rezervisana je za 16 časova u Banskom dvoru, a promocija romana „U jarku” Slađane Nine Perković, organizovana u saradnji sa izdavačkom kućom „Imprimatur” za 18 časova.

U programu „Razgovor sa piscem” učestvuje Feđa Štukan. Sa autorom i izdavačem njegovog romana „Blank” Aleksandrom Trifunovićem razgovaraće Stevo Grabovac.
Od 21 čas publika će imati priliku da čuje odlomke romana „Libreto” autora Danijela Gatarića, kao i muziku koja ga inspiriše.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj je ograničen na 50 posjetilaca, a nošenje maske i dezinfekcija na ulazu u Banski dvor su obavezni.

Sajamski dio festivala otvoren je svakog dana od 10 do 20 časova.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana