Талентована Евита Бојковац добитник награде “Пелагићев рунолист”

Б. П.
Талентована Евита Бојковац добитник награде “Пелагићев рунолист”

ДЕРВЕНТА - Талентована књижевница Евита Бојковац, млада ауторка из Дервенте, добитница је награде “Пелагићев рунолист” за 2023. годину.

Жири у саставу Ранко Прерадовић, предсједник те чланови, Миладин Берић и Давид Кецман Дако одлучио је да награду “Пелагићев рунолист” за 2023. годину добије ова талентована пјесникиња, која је својим талентом и дјелом одавно прерасла сопствену младост.

Награду која се додјељује од 2011. године и коју су основали  Књижевна заједница “Васо Пелагић” и Завичајно друштво “Змијање” из Бањалуке (“Змијање” је у међувремену престало дјеловати, остао је само “Пелагић”), до сада су добили: Душко М. Петровић (Београд), Милош Милојевић (Бањалука), Зоран Хр. Радисављевић (Београд), Миле Мутић (Приједор), Марко Раулић Ђукић (Модрича), Ненад Грујичић (Нови Сад), Милорад Цумбо (Јајце), Тихомир Левајац (Бањалука), Новица Тени Телебак (Требиње), Мирко Вуковић (Челинац) и Давид Кецман Дако (Сомбор). Евита Бојковац рођена је 2005. године у Дервенти, гдје живи и ствара. Матурант је Гимназије у Дервенти. Прве стихове написала је у другом разреду основне школе и од тада не престаје да пише. До сада је објавила седам књига, шест самосталних збирки поезије као и једну збирку кратких прича. Својом првом збирком пјесама “Лептирова чајанка” представила се јавности 2016. године.

Другу збирку пјесама “Ружичасто Сунце и плави Мјесец” објавила је 2017. године. За ову књигу 2018. добија плакету “Сима Цуцић” у Новом Милошеву, током манифестације посвећене лику и дјелу Симе Цуцића, родоначелника књижевне критике дјечје литературе. Затим слиједе збирке   поезије “Композитор Мјесец” 2018, “Лептир сликар” 2019, “Брод по имену Машта” 2020. и збирка “Шта су лутке?” 2020, те књига кратких прича “Бајка о шећерној вуни и друге приче” 2021. године. На пригодној свечаности у Народној библиотеци “Бранко Радичевић” у Дервенти биће свечано уручена награда добитници уз представљање јавности Зборника “Пелагићев Рунолист” и учешће још неких добитника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана