Talentovana Evita Bojkovac dobitnik nagrade “Pelagićev runolist”

B. P.
Talentovana Evita Bojkovac dobitnik nagrade “Pelagićev runolist”

DERVENTA - Talentovana književnica Evita Bojkovac, mlada autorka iz Dervente, dobitnica je nagrade “Pelagićev runolist” za 2023. godinu.

Žiri u sastavu Ranko Preradović, predsjednik te članovi, Miladin Berić i David Kecman Dako odlučio je da nagradu “Pelagićev runolist” za 2023. godinu dobije ova talentovana pjesnikinja, koja je svojim talentom i djelom odavno prerasla sopstvenu mladost.

Nagradu koja se dodjeljuje od 2011. godine i koju su osnovali  Književna zajednica “Vaso Pelagić” i Zavičajno društvo “Zmijanje” iz Banjaluke (“Zmijanje” je u međuvremenu prestalo djelovati, ostao je samo “Pelagić”), do sada su dobili: Duško M. Petrović (Beograd), Miloš Milojević (Banjaluka), Zoran Hr. Radisavljević (Beograd), Mile Mutić (Prijedor), Marko Raulić Đukić (Modriča), Nenad Grujičić (Novi Sad), Milorad Cumbo (Jajce), Tihomir Levajac (Banjaluka), Novica Teni Telebak (Trebinje), Mirko Vuković (Čelinac) i David Kecman Dako (Sombor). Evita Bojkovac rođena je 2005. godine u Derventi, gdje živi i stvara. Maturant je Gimnazije u Derventi. Prve stihove napisala je u drugom razredu osnovne škole i od tada ne prestaje da piše. Do sada je objavila sedam knjiga, šest samostalnih zbirki poezije kao i jednu zbirku kratkih priča. Svojom prvom zbirkom pjesama “Leptirova čajanka” predstavila se javnosti 2016. godine.

Drugu zbirku pjesama “Ružičasto Sunce i plavi Mjesec” objavila je 2017. godine. Za ovu knjigu 2018. dobija plaketu “Sima Cucić” u Novom Miloševu, tokom manifestacije posvećene liku i djelu Sime Cucića, rodonačelnika književne kritike dječje literature. Zatim slijede zbirke   poezije “Kompozitor Mjesec” 2018, “Leptir slikar” 2019, “Brod po imenu Mašta” 2020. i zbirka “Šta su lutke?” 2020, te knjiga kratkih priča “Bajka o šećernoj vuni i druge priče” 2021. godine. Na prigodnoj svečanosti u Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” u Derventi biće svečano uručena nagrada dobitnici uz predstavljanje javnosti Zbornika “Pelagićev Runolist” i učešće još nekih dobitnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana