Стижу “Братска писма” Ери де Луке и Изета Сарајлића

Б. П.
Стижу “Братска писма” Ери де Луке и Изета Сарајлића

БАЊАЛУКА - Издавачка кућа “Имприматур”, у сарадњи са антикваријатом “Рамајана” ускоро ће објавити књигу “Братска писма”.

Књига обједињује писма која су дуги низ година размјењивали књижевници Ери де Лука и Изет Сарајлић. Кроз њихову преписку, употпуњену мемоарским забиљешкама Де Луке, ишчитавамо свједочанство дубоког и искреног пријатељства. Књижевност, рат, љубав, смрт све су ово теме којих се ови књижевници дотичу у писмима која спајају љепоту израза, топлину и дирљивост те потребу да се на један посебан начин освједочи историја једног пријатељства, култура двију земаља и искрена радост читања и сусрета.

Један од уредника издања Мирослав Гојковић наводи да су ова писма документ чежње сваког бића.

- Бити човјек је почасно звање, рећи ће Изет у предговору у својој збирци “Писма”. Преписка између ове двојице мајстора људскости у овом нашем добу самоће и вјечите узнемирености дјелује љековито на цјелокупан ментални и емотивни живот читаоца, јер из сваког писма извире свјесна одлука да се воли Човјек, што је у крајњој инстанци најдубља потреба и чежња сваког живог бића - вољети и бити вољен (у свијету пролазности и страдања) - написао је Гојковић.

Превод књиге на српски језик дјело је Твртка Кларића, који наводи да је лајтмотив ове књиге двострук, радост читања и радост сусрета.

- Свако ко буде (про)читао “Братска писма” имаће неки свој одговор на питање зашто се ова књига тиче и нас овдашњих. Овом приликом и искључиво у своје име указао бих на двоје, тј. на двије - радости: на једној страни је радост читања, тако очигледна код обојице, код Изета и код Ерија. Друга је - радост сусрета. Истина је, у овој невеликој књизи два писца се радују што им је живот приуштио - сусрет. Али зар се не можемо радовати сусрету с другом особом и ми поземљари, без иједне библиографске јединице у животном билансу - написао је Кларић.

Претпродаја књиге “Братска писма” почела је прошле седмице, а ускоро ће књига бити доступна у редовној продаји, како на сајту “Имприматура”, тако и у одабраним књижарама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана