Stižu “Bratska pisma” Eri de Luke i Izeta Sarajlića

B. P.
Stižu “Bratska pisma” Eri de Luke i Izeta Sarajlića

BANjALUKA - Izdavačka kuća “Imprimatur”, u saradnji sa antikvarijatom “Ramajana” uskoro će objaviti knjigu “Bratska pisma”.

Knjiga objedinjuje pisma koja su dugi niz godina razmjenjivali književnici Eri de Luka i Izet Sarajlić. Kroz njihovu prepisku, upotpunjenu memoarskim zabilješkama De Luke, iščitavamo svjedočanstvo dubokog i iskrenog prijateljstva. Književnost, rat, ljubav, smrt sve su ovo teme kojih se ovi književnici dotiču u pismima koja spajaju ljepotu izraza, toplinu i dirljivost te potrebu da se na jedan poseban način osvjedoči istorija jednog prijateljstva, kultura dviju zemalja i iskrena radost čitanja i susreta.

Jedan od urednika izdanja Miroslav Gojković navodi da su ova pisma dokument čežnje svakog bića.

- Biti čovjek je počasno zvanje, reći će Izet u predgovoru u svojoj zbirci “Pisma”. Prepiska između ove dvojice majstora ljudskosti u ovom našem dobu samoće i vječite uznemirenosti djeluje ljekovito na cjelokupan mentalni i emotivni život čitaoca, jer iz svakog pisma izvire svjesna odluka da se voli Čovjek, što je u krajnjoj instanci najdublja potreba i čežnja svakog živog bića - voljeti i biti voljen (u svijetu prolaznosti i stradanja) - napisao je Gojković.

Prevod knjige na srpski jezik djelo je Tvrtka Klarića, koji navodi da je lajtmotiv ove knjige dvostruk, radost čitanja i radost susreta.

- Svako ko bude (pro)čitao “Bratska pisma” imaće neki svoj odgovor na pitanje zašto se ova knjiga tiče i nas ovdašnjih. Ovom prilikom i isključivo u svoje ime ukazao bih na dvoje, tj. na dvije - radosti: na jednoj strani je radost čitanja, tako očigledna kod obojice, kod Izeta i kod Erija. Druga je - radost susreta. Istina je, u ovoj nevelikoj knjizi dva pisca se raduju što im je život priuštio - susret. Ali zar se ne možemo radovati susretu s drugom osobom i mi pozemljari, bez ijedne bibliografske jedinice u životnom bilansu - napisao je Klarić.

Pretprodaja knjige “Bratska pisma” počela je prošle sedmice, a uskoro će knjiga biti dostupna u redovnoj prodaji, kako na sajtu “Imprimatura”, tako i u odabranim knjižarama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana