Стижу “Бајке” Шарла Пероа: Чаробни свијет свевремених прича

Илијана Божић
Стижу “Бајке” Шарла Пероа: Чаробни свијет свевремених прича

БАЊАЛУКА - Најљепше приче које читаоце одводе у чаробни свијет Шарла Пероа сабране у једној књизи “Бајке” ускоро ће бити објављене у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Бајке је на српски језик превела професорица Ања Бундало, а предговор је сачинила професорица Сања Мацура.

Овај избор садржи добро познате бајке “Црвенкапица”, “Љепотица зачаране шуме”, “Виле”, “Пепељуга”, “Плавобради”, “Палчић”, “Рике с чуперком”, “Љепотица и звијер” и “Магарећа кожа”.

Књига је украшена предивним илустрацијама које је урадила Наталија Радовановић.

Ове свевремене приче, уз које су одрастале генерације, говоре о томе колико је у човјековом животу важно поштење, уче о мудрости те о вриједности праве љубави и пријатељства.

- Иако је написао многа књижевна дјела намијењена одраслим читаоцима, Шарл Перо је данас, готово 400 година након свог рођења, најпознатији по својим остварењима намијењеним за најмлађу читалачку публику, дјецу - саопштили су из Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Напоменули су да су бајке које је Шарл Перо записао и својом маштом дописао свјетлост дана угледале 1697. године под насловом “Приче и бајке из старих времена с поуком” те да су познате и под називом “Приче мајке гуске”.

- Та књига је постала веома популарна и радо читана и то прво код одраслих, а онда и код дјеце. Са сваким новим објављивањем ове књиге Шарл Перо је поједине, мање или веће дијелове бајки у њој мијењао и прилагођавао дјеци, јер су њихове прве верзије у себи имале много сцена суровости и биле су прикладније за одрасле. До краја свог живота написао је више од 15 верзија појединих бајки и зато је њихов садржај и данас шаролик. Ликови које је увео у животе дјеце, али и одраслих свог времена били су толико занимљиви да су живи све до данас - навели су из Завода.

Траг у књижевности

Шарл Перо (1628-1703) сматра се зачетником модерне европске бајке. По професији адвокат, заједно са браћом Пјером и Клодом показивао је интересовање за књижевност свог времена. Перо је најприје радио као чиновник задужен за краљевска здања. Књижевни углед почео је да стиче око 1660. године једноставнијом поезијом и љубавним пјесмама. Пероове бајке оставиле су дубок траг у књижевности за дјецу. Њихов утицај је примјетан у књижевном раду браће Грим, Андерсена, Пушкина и других. Петар Чајковски је компоновао музику за балет на основу Пероове бајке “Успавана љепотица”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана