Stižu “Bajke” Šarla Peroa: Čarobni svijet svevremenih priča

Ilijana Božić
Stižu “Bajke” Šarla Peroa: Čarobni svijet svevremenih priča

BANjALUKA - Najljepše priče koje čitaoce odvode u čarobni svijet Šarla Peroa sabrane u jednoj knjizi “Bajke” uskoro će biti objavljene u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Bajke je na srpski jezik prevela profesorica Anja Bundalo, a predgovor je sačinila profesorica Sanja Macura.

Ovaj izbor sadrži dobro poznate bajke “Crvenkapica”, “Ljepotica začarane šume”, “Vile”, “Pepeljuga”, “Plavobradi”, “Palčić”, “Rike s čuperkom”, “Ljepotica i zvijer” i “Magareća koža”.

Knjiga je ukrašena predivnim ilustracijama koje je uradila Natalija Radovanović.

Ove svevremene priče, uz koje su odrastale generacije, govore o tome koliko je u čovjekovom životu važno poštenje, uče o mudrosti te o vrijednosti prave ljubavi i prijateljstva.

- Iako je napisao mnoga književna djela namijenjena odraslim čitaocima, Šarl Pero je danas, gotovo 400 godina nakon svog rođenja, najpoznatiji po svojim ostvarenjima namijenjenim za najmlađu čitalačku publiku, djecu - saopštili su iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Napomenuli su da su bajke koje je Šarl Pero zapisao i svojom maštom dopisao svjetlost dana ugledale 1697. godine pod naslovom “Priče i bajke iz starih vremena s poukom” te da su poznate i pod nazivom “Priče majke guske”.

- Ta knjiga je postala veoma popularna i rado čitana i to prvo kod odraslih, a onda i kod djece. Sa svakim novim objavljivanjem ove knjige Šarl Pero je pojedine, manje ili veće dijelove bajki u njoj mijenjao i prilagođavao djeci, jer su njihove prve verzije u sebi imale mnogo scena surovosti i bile su prikladnije za odrasle. Do kraja svog života napisao je više od 15 verzija pojedinih bajki i zato je njihov sadržaj i danas šarolik. Likovi koje je uveo u živote djece, ali i odraslih svog vremena bili su toliko zanimljivi da su živi sve do danas - naveli su iz Zavoda.

Trag u književnosti

Šarl Pero (1628-1703) smatra se začetnikom moderne evropske bajke. Po profesiji advokat, zajedno sa braćom Pjerom i Klodom pokazivao je interesovanje za književnost svog vremena. Pero je najprije radio kao činovnik zadužen za kraljevska zdanja. Književni ugled počeo je da stiče oko 1660. godine jednostavnijom poezijom i ljubavnim pjesmama. Peroove bajke ostavile su dubok trag u književnosti za djecu. Njihov uticaj je primjetan u književnom radu braće Grim, Andersena, Puškina i drugih. Petar Čajkovski je komponovao muziku za balet na osnovu Peroove bajke “Uspavana ljepotica”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana