Стиже роман “Гугуто мемето” писца Стефана Тићмија: Бајколика прича с краја свијета

Бранислав Предојевић
Стиже роман “Гугуто мемето” писца Стефана Тићмија: Бајколика прича с краја свијета

БАЊАЛУКА - Издавачка кућа “Имприматур” ускоро ће објавити роман “Гугуто мемето” лесковачког писца Стефана (Митића) Тићмија.

Након  књига “Ја сам Акико” и “Капут од маховине” лесковачки писац доноси нови роман који је ближи фантастици и хорору, али ипак задржава нешто дјечје у себи.

Бајколика прича је смјештена у Селу на рубу разума, у којој се главни јунаци заједно суочавају са смрћу и кривицом. Како аутор каже, ова књига је намијењена одраслима, али се нада ће у њој уживати и дјеца.

Главни јунаци су врачара Слутка, која предвиђа ко сљедећи умире, и словослагач Моћа, који ставља слова на крстове преминулих. Њихове куће повезане су жицом на којој је је Птица гласница и уз помоћ ње комуницирају.

- Ово је прича о Слутки, жени која предвиђа ко следећи умире и Моћи, словослагачу. И свуд около су деца, деца, деца. Деца, као хор. Деца, као доброћудни зликовци. Сви они заједно суочавају се са смрћу, са кривицом, одгонетају љубав. Надам се да ће у роману уживати одрасли, пре свега, али и деца која су смела и храбра да уплове у овај магично хорорасти свет на рубу свих рубова, на крају свих крајева - објаснио је Тићми.

Писац наводи да је необичан назив романа потекао од израз који је чуо од своје баке у дјетињству. То је искористио као дио бајалице коју изговарају луткице које је направила врачара Слутка. Биле су то рукотворине. Ручно израђени вуду-уникати, кројени марљиво. Уз вуну и колутове бјеличастог дима. Уз преплетање посребрених жица. И уз тајанствено мрмљање бајалица: “Гугуто мемето. Не дирај у свето. Гугуто мемето. Дивље, проклето. Луткице, моје миле луткице”. Тако им је тепала…

Како у приказу ове књиге пише Радмила Петровић, Тићми читаоцима даје једино и све што заиста поседује, свој свијет маште и привиђења.

- Његове бајколике приче из Села на рубу разума боље осликавају начин на који живимо, него различите стварности света које нас окружује. Разиграним језиком води нас на пут са периферије рационалног до епицентра смисла. Ово није прича на какву сте навикли, ово је стотинак страна дуга опомена – написала је Петровићева.

Прича “Гугуто мемето” је прво написана као сценарио по којем је већ снимљен истоимени филм у режији Врањанца Бранислава Стошића, студента Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, а већ је освојио бројна признања, награде за најбољи студентски филм на филмским фестивалима у Херцег Новом и Новом Саду, као и гран при на Филмској олимпијади у Грчкој.

Аутор

Стефан Тићми (1992, Лесковац) писац је романа “Ја сам Акико” (Лагуна, 2018) и “Капут од маховине” (Лагуна, 2020), који су уврштени међу 200 најбољих дјечјих књига на свијету по избору часописа “White Ravens”, који издаје Минхенска библиотека.  За роман “Ја сам Акико” добио је награду “Политикиног забавника” и плакету “Дечја књига године” на Међународном фестивалу “Трг од књиге” у Херцег Новом. По мотивима ове књиге играју се двије представе, дуодрама у Скопљу, у режији Роберта Ристова и монодрама  у Београду, у режији Миље Мазарак. Добитник је “Змајевог песничког штапа” за 2023. годину. Живи и ради у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана