Stiže roman “Guguto memeto” pisca Stefana Tićmija: Bajkolika priča s kraja svijeta

Branislav Predojević
Stiže roman “Guguto memeto” pisca Stefana Tićmija: Bajkolika priča s kraja svijeta

BANjALUKA - Izdavačka kuća “Imprimatur” uskoro će objaviti roman “Guguto memeto” leskovačkog pisca Stefana (Mitića) Tićmija.

Nakon  knjiga “Ja sam Akiko” i “Kaput od mahovine” leskovački pisac donosi novi roman koji je bliži fantastici i hororu, ali ipak zadržava nešto dječje u sebi.

Bajkolika priča je smještena u Selu na rubu razuma, u kojoj se glavni junaci zajedno suočavaju sa smrću i krivicom. Kako autor kaže, ova knjiga je namijenjena odraslima, ali se nada će u njoj uživati i djeca.

Glavni junaci su vračara Slutka, koja predviđa ko sljedeći umire, i slovoslagač Moća, koji stavlja slova na krstove preminulih. Njihove kuće povezane su žicom na kojoj je je Ptica glasnica i uz pomoć nje komuniciraju.

- Ovo je priča o Slutki, ženi koja predviđa ko sledeći umire i Moći, slovoslagaču. I svud okolo su deca, deca, deca. Deca, kao hor. Deca, kao dobroćudni zlikovci. Svi oni zajedno suočavaju se sa smrću, sa krivicom, odgonetaju ljubav. Nadam se da će u romanu uživati odrasli, pre svega, ali i deca koja su smela i hrabra da uplove u ovaj magično hororasti svet na rubu svih rubova, na kraju svih krajeva - objasnio je Tićmi.

Pisac navodi da je neobičan naziv romana potekao od izraz koji je čuo od svoje bake u djetinjstvu. To je iskoristio kao dio bajalice koju izgovaraju lutkice koje je napravila vračara Slutka. Bile su to rukotvorine. Ručno izrađeni vudu-unikati, krojeni marljivo. Uz vunu i kolutove bjeličastog dima. Uz prepletanje posrebrenih žica. I uz tajanstveno mrmljanje bajalica: “Guguto memeto. Ne diraj u sveto. Guguto memeto. Divlje, prokleto. Lutkice, moje mile lutkice”. Tako im je tepala…

Kako u prikazu ove knjige piše Radmila Petrović, Tićmi čitaocima daje jedino i sve što zaista poseduje, svoj svijet mašte i priviđenja.

- Njegove bajkolike priče iz Sela na rubu razuma bolje oslikavaju način na koji živimo, nego različite stvarnosti sveta koje nas okružuje. Razigranim jezikom vodi nas na put sa periferije racionalnog do epicentra smisla. Ovo nije priča na kakvu ste navikli, ovo je stotinak strana duga opomena – napisala je Petrovićeva.

Priča “Guguto memeto” je prvo napisana kao scenario po kojem je već snimljen istoimeni film u režiji Vranjanca Branislava Stošića, studenta Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a već je osvojio brojna priznanja, nagrade za najbolji studentski film na filmskim festivalima u Herceg Novom i Novom Sadu, kao i gran pri na Filmskoj olimpijadi u Grčkoj.

Autor

Stefan Tićmi (1992, Leskovac) pisac je romana “Ja sam Akiko” (Laguna, 2018) i “Kaput od mahovine” (Laguna, 2020), koji su uvršteni među 200 najboljih dječjih knjiga na svijetu po izboru časopisa “White Ravens”, koji izdaje Minhenska biblioteka.  Za roman “Ja sam Akiko” dobio je nagradu “Politikinog zabavnika” i plaketu “Dečja knjiga godine” na Međunarodnom festivalu “Trg od knjige” u Herceg Novom. Po motivima ove knjige igraju se dvije predstave, duodrama u Skoplju, u režiji Roberta Ristova i monodrama  u Beogradu, u režiji Milje Mazarak. Dobitnik je “Zmajevog pesničkog štapa” za 2023. godinu. Živi i radi u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana